Šarović: Vlast se hvali viškom struje, a to znači da nemamo industriju, RS se od oktobra okreće zdravoj, politici

6 min. čitanja

„Vlast je očito nešto pobrkala ili se dobro ne razumije u neke stvari kada se hvali viškom električne energije. Višak nastaje onda kada nemate fabrike i proizvodnju i takvog stanja jedne zemlje bi se svako normalan postidio“, poručio je danas predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović komentarišući izjavu Milorada Dodika koji je juče naglasio da smo mi jedina zemlja u regionu koja je izvoznik električne energije.

„On se hvali time kao da je to dobra stvar ali očito da je pobrkao neke stvari ili se u to dobro ne razumije. Ako imate viška električne energije, onda treba da se zapitate zašto to imamo?! Pa do toga dolazi iz jednog jednostavnog razloga- zato što nemamo dovoljno ekonomske aktivnosti i nema trošenja električne energije u fabrikama i pogonima jer ih i nemamo! U Republici Srpskoj se ne pale mašine, nemamo razvijenu industriju i to je jedini razlog zašto jedna zemlja, kao što je naša, ima višak električne energije. Da radi naša industrija, da rade naše fabrike, da se investira i ulaže onda bi i mi trošili više električne energije“, pojašnjava Šarović

On ističe da je potrošnja električne energije sve manja i i da to nikako nije za pohvalu.

„Trenutno najviše troše domaćinstva i poneki mali pogoni i to je sve. Posljednjih godina sve manje i manje i to je činjenica. Zbog toga prodajemo sve više struje ali nikako ne bi trebali da se hvalimo sa tim. Električna energija nije finalni proizvod da se izvozi i ona je isplativa samo ako je koriste industrijski subjekti u Republici Srpskoj“, dodaje Šarović.

„I pored male potrošnje i velikog viška struje nedavno smo imali apsurdni apel predsjednice Željke Cvijanović da građani štede i manje se griju kako bi Elektroprivreda RS mogla još više da izvozi?! Znači, samo se misli o punjenju budžeta i uzimanju novca za sebe, kao i u svim drugim slučajevima kada je ova vlast u pitanju a što vidimo i u ovom upornom sprečavanju ukidanja akciza i smanjenja cijena goriva. To je licemjerno i od vlasti i od predsjednice koja takvu politiku brani i takvoj nazadnoj politici ćemo vrlo brzo stati u kraj. Republika Srpska se od oktobra konačno okreće zdravoj, pametnoj politici prije svega usmjerenom na investiranje, pokretanje industrije i zadovoljavanje potreba Republike Srpske i njenih građana“, poručio je Šarović, saopštio je SDS.

Božović: Protiv smo izgradnje brze ceste kojom bi Istočna Ilidža bila presječena na dva dijela

Za Istočnu Ilidžu je nedopustivo da izgradnjom brze ceste preko njene teritorije opština bude presječena na dva dijela i apelujemo na nosioce izvršnih funkcija, da uvaže naše zahtjeve o alternativnim trasama koje smo ponudili za ovu saobraćajnicu, kazao je danas Marinko Božović, načelnik Istočne Ilidže.

On poručuje da se opština Istočna Ilidža zalaže za izgradnju ove brze ceste, koja će ići od Stupa preko Istočne Ilidže, prema Brdu na Drini i dalje prema Šćepan Polju i Podgorici, ali ističe da bi postojećim rješenjem iz studije izvodljivosti bila načinjena ogromna šteta za opštinu i njeno stanovništvo.

„Mi tražimo da to bude breza ceste na kojoj će maksimalno ograničenje biti 60 km na sat, sa dovoljnim brojem priključaka svih sporednih i servisnih saobraćajnica, i da se saobraćajnicom, koja ima četiri trake, opština ne bude presječena na pola. Mi se isto tako zalažemo za brzu cestu na kojoj će maksimalno ograničenje biti 60 km na sat sa dovoljnim brojem priključaka svih sporednih i servisnih saobraćajnica“, pojasnio je Božović.

On kaže da od opština kroz koje bi trebala da prolazi ova saobraćajnica samo Istočna Ilidža i opština Novi Grad u Federaciji BiH, nisu dale saglasnost za izvođenje ovog projekta.

„Radi se o sledećem, ukoliko naručilac ovog posla, Evropskoj komisiji, nastavi sa lošom praksom neuvažavanja autonomije lokalne zejednice, neuvažavanja provođenja naših provedbenih dokumenta, regulacionih i urbanističkih planova, bojim se da ćemo iskoristi sve dozvoljene zakonske načine da ovaj projekta stopiramo“, upozorio je Božović.

Kaže da Istočnoj Ilidži ne treba projekat koji će onemogućiti njen dalji razvoj.

„Započinjanje projekta, koji nam se pokušava nametnuti, bi zatvorilo postojeća radna mjesta u našoj opštini, jer se na magistralnom putu M18 na kojem bi se izvodili radovi nalazi veliki broj privrednih subjekata koji zapošljavaju veliki broj ljudi“, napominje Božović.

Ono što nam se nameće je, prema Božovićevim riječima, neprihvatljivo za Istočnu Ilidžu.

„Mi tražimo od resornog ministarstva, od nadležnog javnog preduzeća Putevi RS, da se naši zahtjevi uvaže“, istakao je Božović, saopštio je SDS.

 

Podijeli ovaj članak