S hladnijim vremenom i korona se širi: U narednim mjesecima očekuje se porast broja hospitalizacija i smrtnih slučajeva

4 min. čitanja

S obzirom na to da je epidemiološka situacija u našoj zemlji stabilna, a čelnici Svjetske zdravstvene organizacije posljednjih dana poručuju kako se nazire kraj pandemije koronavirusa u svijetu, iz UN SZO Ureda u Bosni i Hercegovini kažu kako u posljednje vrijeme bilježe očekivan pad novooboljelih od Covid-19 u cijelom evropskom regionu, čiji je dio i Bosna i Hercegovina.

Varijanta omikrona

Međutim, s približavanjem hladnijeg vremena u narednim mjesecima očekuju porast broja hospitalizacija i smrtnih slučajeva.

– Razlog je to što su varijante omikrona prenosivije od prethodnih, posebno kada osobe više borave u zatvorenom prostoru i kada je manja mogućnost odgovarajuće ventilacije. Virus je i dalje smrtonosan, posebno za nevakcinisane, kaže za Oslobođenje Lejla Beglerović, stručnjak za komunikacije UN SZO Ureda u Sarajevu.

Virus je prisutan oko nas i dalje, naglašavaju iz ovog ureda, te uzrokuje hospitalizaciju brojnih osoba.

– Još uzrokuje previše smrti, 3.555 samo u toku protekle nedjelje, oko trećine ukupnog broja zabilježenih globalno u evropskom regionu, naglasila je Beglerović.

Prema posljednjim izvještajima, u našoj zemlji registrovane su 53 osobe pozitivne na koronavirus, od 397 obrađenih testova. Prijavljena su četiri smrtna ishoda i to tri u Federaciji BiH i jedan u Republici Srpskoj, saopćeno je iz entitetskih ustanova za javno zdravstvo i Vlade Brčko distrikta BiH.

Epidemiologinja dr. Jasmina Brkić-Džambić iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona kaže u izjavi za Oslobođenje da je trenutna epidemiološka situacija u kantonu povoljna budući da je broj zaraženih u padu.

– Na početku septembra, tačnije 1. 9, na dnevnom nivou imali smo 62 PCR pozitivna lica, dok ih 23. 9. ima osam. Ukupno je u septembru registrovano 618 zaraženih osoba, naglašava dr. Brkić-Džambić.

Prema posljednjim izvještajima, u našoj zemlji registrovane su 53 osobe pozitivne na koronavirus, te četiri smrtna ishoda

Trenutno je u Tuzlanskom kantonu 101 osoba aktivno zaražena, a od tog broja njih šest je na hospitalizaciji i uglavnom se radi o osobama starije životne dobi sa drugim komorbiditetima, gdje dominiraju dijabetes, kardiovaskularne bolesti i maligniteti.

– U septembru smo imali i 11 smrtnih ishoda, gdje je najstarija umrla osoba bila 1935, a najmlađa 1962. godište. U biti, od 11 umrlih, 10 ih je iznad 65 godina i jedno u dobi 50-64, kaže naša sagovornica te naglašava da trenutno nema mlađih osoba na liječenju niti djece, uglavnom su to osobe iznad 65, tačnije od 75 pa do 88 godina.

Kod novootkrivenih slučajeva radi se o blažoj kliničkoj slici.

Procenti

Iz Instituta za javno zdravstvo RS-a portparolka Milka Mrđa kazala je u izjavi za Oslobođenje da je i u Republici Srpskoj trenutno stabilna epidemiološka situacija.

– U skladu sa sedmičnim podacima evidentira se dalji pad broja novooboljelih. Najveći broj novooboljelih je među osobama starije životne dobi. Procenat pozitivnih uzoraka među svim testiranim iznosi 29 posto na sedmičnom nivou. U bolnicama je trenutno 100 hospitalizovanih osoba, dok je pet na respiratoru, kazala je Mrđa.

Podijeli ovaj članak