Radnici Unioninvesta proganjani zbog dionica: “Oštećeni smo svi, ali niko me nije natjerao na prodaju – To je bilo zasnovano na povjerenju”

4 min. čitanja

Pred sarajevskim Kantonalnim sudom nastavljeno je suđenje u predmetu Profit, u kojem je optuženo 16 osoba za organizovanje grupe koja je na nezakonit način stekla imovinsku korist od oko 30 miliona maraka. Na saslušanje je jučer pozvano osam svjedoka, ali Hasan Redžović zbog zdravstvenih problema nije saslušan. Mehmed Kahriman, bivši uposlenik Unioninvesta, potvrdio je da je bio vlasnik dionica i da ih je prodao.

Neki papir

– To je bilo proganjanje, Hamdija Zvrko me tražio svugdje da kupi te dionice, kući mi dolazio. Isplaćeno mi je oko 5.000 KM, rekao je.

Svjedočila je i Azra Grabovica, koja je u Unioninvestu radila kao tehnički sekretar. Tvrdi da joj je za dionice isplaćeno dvije-tri hiljade KM te da je to išlo preko Zvrke.

Na suđenju je prezentovana prijava prijenosa vrijednosnih papira, ali i ugovor o darovanju dionica. Svjedokinja je potvrdila svoj potpis na dokumentaciji. Za Branislava Petrovića, koji je na toj dokumentaciji naveden kao osoba na koju se prenose dionice, kazala je samo da joj ime zvuči poznato.

– Oštećeni smo svi, ali isto tako moram reći da me niko nije natjerao na prodaju, to je bilo zasnovano na povjerenju prema našem radniku Zvrki. Ni na kraj pameti mi nije bilo da bi me neko prevario, rekla je.

Nedim Puran je kazao da je prodao dionice Zvrki za 7.000 maraka.

Muhamed Mulabdić je izjavio da je dionice odlučio pokloniti Jasminu Jusufraniću u znak zahvalnosti.

Žarko Gluhović je posvjedočio da je za dionice od Zvrke dobio tri do četiri hiljade KM ili eura. Pojasnio je da je Zvrko došao kod njega u Novi Sad kako bi ga pitao za prodaju dionica, što je on tada odbio, pa se kasnije predomislio.

Potvrdio je potpise na dokumentaciji, a za Petrovića na kojeg glasi ugovor je kazao da ne zna ko je.

Smiljana Posavljak je izjavila da je za dionice dobila 10.000 KM, da ih je prodala Zvrki i da ne zna zašto se na ugovoru nalazi ime Jasmina Jusufranića, kojeg ne poznaje.

”U tom momentu mi je to dobro došlo, nagrađena sam”, izjavila je Posavljak i dodala da je nije interesovalo na koga će dionice biti prenesene.

Rezama Musić je rekla da je, nakon što je Zvrko pitao, pristala prodati dionice. Pojasnila je da je na berzi pratila vrijednost dionica, te da je od Zvrke dobila, koliko se sjeća, oko 9.000 KM. Dodala je da je prilikom potpisivanja “nekog papira” vidjela prezime Jusufranić.

Pranje novca

Podsjećamo da su Hamdija i Husein Zvrko već osuđeni zbog organizovanog kriminala i zloupotrebe položaja na po godinu zatvora, te da su već svjedočili u ovom predmetu.

Za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca, prevaru u privrednom poslovanju i druga djela optužnica tereti Zijada Blekića, Edina Dizdara, Ramiza Bibića, Muharema Bajrića, Armina i Elmu Mulahusić, Davera Halilbegovića, Hasana Ćelama, Nasera Dacu, Jasmina i Smiljku Jusufranić, Branislava Petrovića, Mirsada Imamovića, Edina Muftića, Edinu Halilbegović i Azru Blekić-Aydogan.

Podijeli ovaj članak