“Prva pomoć” Vlade RS za glasove – Cenić: Sva ova izdvajanja će, kao i uvijek, platiti građani

4 min. čitanja

Juče je u Republici Srpskoj počela isplata drugog dijela podrške penzionerima od 100 KM. Jednokratnu pomoć od 100 KM je i polovinom avgusta dobilo 188.887 penzionera, a za to je izdvojeno oko 18,8 miliona KM. Tada je Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske, u saradnji sa Ministarstvom finansija, doznačio pomoć od stotinu maraka.

Jedna za drugom

Nema nikakve sumnje da je u pitanju zloupotreba budžeta Srpske u predizbornoj kampanji. Nije Vlada Republike Srpske pokušala da kupi samo glasove penzionera već i mladih. Nezaposleni roditelji sa četvoro i više djece dobijaće tako do kraja godine 750 maraka. Do sada je isplaćena pomoć za 1.055 porodica. Iz budžeta Srpske za ovu namjenu izdvojeno je 791.250 KM.

Ali, ni to nije sve. Vlada Republike Srpske donijela je prvog dana septembra odluku o odobrenju novca iz entitetskog budžeta za isplatu jednokratne novčane pomoći mladima od stotinu maraka. Sredstva za ovu namjenu obezbijeđena su, kako je saopšteno, rebalansom budžeta Srpske za ovu godinu, ali nije precizirano o kojem se iznosu radi. Istog dana donesena je i odluka o dodjeli jednokratne novčane pomoći djeci poginulih boraca koja nisu zaposlena i to od 1.000 KM.

Direktor Fonda PIO RS-a Mladen Milić rekao je da je za sve ove “donacije” izdvojeno više od 52,5 miliona KM iz budžeta

Milić je kazao da ovo nije prva jednokratna novčana pomoć penzionerima u Srpskoj od 100 KM i dodao da je “prva pomoć” isplaćena u aprilu prošle godine, ali i 2018, kada je više od 265.000 penzionera dobilo jednokratnu pomoć od po 80 KM.

Istog dana kada su u Službenom glasniku RS-a osvanule odluke Vlade Republike Srpske o isplati jednokratne novčane pomoći mladima, boračkim kategorijama i penzionerima od po 100 maraka, na snagu je stupila još jedna odluka, ona o zaduženju. Odlukom o 49. emisiji obveznica Vlada Republike Srpske zadužila se za 40 miliona maraka.

Ekonomista Svetlana Cenić za Oslobođenje kaže da će sva ova izdvajanja, kao i uvijek, platiti građani. Navodi da se Vlada RS-a zadužila neposredno prije isplate ove pomoći i dodaje da je to najvjerovatnije urađeno da bi penzioneri, mladi i borci prije izbora dobili neki dinar.

 

– Nedavno je objavljeno da je BiH dobila 1,2 milijarde KM od indirektnih poreza. To je rekordan iznos koji je prikupljen po ovom osnovu. Gde su usmerene te pare? O tome niko ne govori. Mladima daju po sto maraka, a da bi mladi dobili taj novac, moraju da otvore račune. Na taj način vlast dobija bazu i može da bombarduje mlade porukama i “oglasima”, istakla je Cenić.

Ruka MMF-u

Ona kaže da je mnogo pitanja, a premalo odgovora. Finansijsko stanje Republike Srpske nije, dodaje ona, idealno, a to pokazuje i posljednja aukcija trezorskih zapisa Vlade RS-a. Vlada nije mogla prodati zapise, jer banke nisu raspoložene da ih kupuju s obzirom na rizik.

– Sve se radi bez ikakvog sistemskog rešenja. Odnosno, radi se po sistemu “daj da premostimo izbore, a onda će neko vraćati”. Ako se vlast izgubi, to će rešavati neko drugi, a ako se izbori dobiju, ići će se na ublažavanje retorike i pružanje ruke Evropi i MMF-u za novac. Drugog rešenja nema, zaključila je Cenić.

Podijeli ovaj članak