Prošli izbori, penzije će biti manje?

2 min. čitanja

Uoči izbora vlasti RS-a su se “razbacivali” budžetskim novcem, dajući pomoć penzionerima, porodiljama, mladima… Od izbora je prošlo dvadesetak dana, a već se najavljuje smanjivanje socijalnih davanja.

Ministarica finansija Zora Vidović je umanjenje iznosa za socijalna davanja pokušala opravdati neusvajanjem budžeta.

– Moram reći da neusvajanje budžeta ima vrlo negativne posljedice gostovo na sve građane Republike Srpske. Plate i penzije koje smo podizali zbog inflacije, morale bi se vratiti na deset ili 15 posto manje, odnosno sve se vraća onako kako je bilo u januaru 2022. godine, izjavila je Vidović za RTRS.

Lider Stranke za pravdu i red Nebojša Vukanović smatra kako se radi o pokušaju vlasti da zastraši narod, kako bi se spriječila provjera izbornih rezultata. S tim u vezi podsjetio je da je sličnu izjavu dao i portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

– Zora Vidović je poznata kao grobar finansija RS-a koja će kad-tad odgovarati za brojne štetne ugovore i zaduženja pod tajnim uslovima. Što se tiče ove najave, jasno je da je to osmišljen plan kako da vrše pritisak da se ne bi ponovo kontrolisali izbori, jer su se uplašili šta će se otkriti kada se otvore vreće sa glasovima za Narodnu skupštinu RS-a. Vidjeće se da su tu mnogo veće zloupotrebe nego za predsjednika RS-a. Oni sad plaše građane, odnsono tobože ako se ponovo budu brojali glasovi, ako ponovo budu izbori, ako se bude radilo po zakonu, biće manje penzije, dječiji dodatak… To je jedan pokušaj zastrašivanja građana, koji im neće poći za rukom i vrše pritisak na institucije kako one ne bi radile po zakonu i kako se ne bi kaznili oni koji su pokušali i na mnogim mjestima su uspjeli da prekroje volju građana, odnosno da pokradu izbore, izjavio je Vukanović za Oslobođenje.

Podijeli ovaj članak