Pritvor za dvojicu policajaca uhapšenih u FUP-ovoj akciji “Drum”

2 min. čitanja

Općinski sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor dvojici policajaca zbog opasnosti od uticaja na svjedoke, prikrivanja dokaza i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Nezvanično, policajci koji su ranije uhapšeni su Azem Falan, Jasmin Kučević, Mehmed Keško, Halid Mujkić i Amer Šačić. Navodno je Kučeviću i Keški određen pritvor, a ostalima su, kažu u sarajevskom Općinskom sudu, određene mjere zabrane obavljanja službenih dužnosti policajaca u MUP-u KS-a i zabrana sastajanja sa drugim osumnjičenima.

Podsjećamo da je Federalna uprava policije pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva provela akciju Drum, u kojoj je uhapšeno pet pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova KS-a.

– Terete se da su u posljednju godinu posredno ili neposredno zahtijevali, primili i prihvatili novčanu nagradu, drugu korist i obećanje nagrade za sebe ili drugog, koristeći službeni položaj, posredovali da službena osoba u Federaciji izvrši ili ne izvrši službenu radnju, te su kao službene osobe u FBiH iskorištavali službeni položaj i ovlaštenje, prekoračivši granice službene ovlasti i ne obavivši ih, čime su sebi ili drugome pribavili protivpravnu imovinsku korist u zasad neutvrđenom iznosu, saopćeno je tada iz FUP-a.

Akcija je uslijedila nakon praćenja telefonskih komunikacija pripadnika MUP-a KS-a koji su pogodovali privrednicima i kršeći zakonske odredbe izdavali im dozvole za transport u zamjenu za novac. 

Podijeli ovaj članak