Prijava protiv Zore Vidović i Mileta Radišića: Evo za šta se terete

3 min. čitanja

Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske provjerava navode krivične prijave protiv ministra finansija RS-a Zore Vidović i vlasnika kompanije Grand Trade Mileta Radišića.

Na rubu propasti

Prema navodima prijave, kriminalna grupa je počinila više krivičnih djela kojim su njeni članovi stekli protivpravnu imovinsku korist

Oni se terete, skupa sa još pet osoba, kao kriminalna grupa za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, trgovinu uticajem, neizvršavanje sudske odluke, zaključenje štetnog ugovora, zloupotrebu u postupku javne nabavke i davanje mita. Uz Vidovićevu i Radišića, ovom krivičnom prijavom, koja je prije mjesec stigla u Tužilaštvo BiH, za navedena krivična djela terete se i Radišićevi sinovi i suvlasnici firme Senet – Srećko i Renato.

U prijavi se iznose i optužbe protiv direktora Lutrije RS-a Gorana Šaule kao ranijeg predsjednika komisije za izbor strateškog partnera koji je zatim postao direktor EVL-a i na kraju Lutrije, pomoćnika ministra finansija i člana Upravnog odbora Lutrije Slobodanke Popović i pravnika u ovom ministarstvu Žarka Kukića.

Prema navodima ove prijave, pomenuta grupa je počinila više krivičnih djela kojima su njeni članovi stekli protivpravnu imovinsku korist. Zora Vidović je prekoračila zakonska ovlaštenja i direktnim radnjama uticala na postupak izbora najboljeg ponuđača, formiranje zajedničkog preduzeća između Lutrije RS-a i Casinos Austria VLT AG iz Švajcarske, kao i sve dalje radnje koje su bile preduzete s ciljem poslovanja tog društva i sticanja imovinske koristi.

Mile Radišić idejni je tvorac pokušaja da se Lutrija privatizuje bez prave, legalne privatizacije

– Mile Radišić, nekadašnji direktor Lutrije Srpske, idejni je tvorac pokušaja da se Lutrija privatizuje bez prave, legalne privatizacije, te da od nje isključivu korist imaju upravo oni protiv kojih se podnosi ova krivična prijava. Njihovim zajedničkim kriminalnim radnjama Lutrija je dovedena na rub propasti, dok su oni izvukli i dalje izvlače finansijsku korist, navodi se u prijavi.

Podsjećamo, do pojave Elektronske videolutrije, Lutrija Srpske je četiri godine pozitivno poslovala. Međutim, sve se promijenilo usvajanjem novog Zakona o igrama na sreću i pojavom preduzeća koje je, kako se kasnije ispostavilo, osnovano mimo Ustava RS-a, a koje vlast u Srpskoj preko Ministarstva finansija Republike Srpske na sve načine pokušava da legalizuje.

Poništeni pravilnik

Pored monopola na elektronske igre na sreću, vlast im je omogućila i razne druge povlastice, koje često nemaju zakonsko uporište. Tako je Zora Vidović prošle godine donijela Pravilnik o vršenju tehničkog pregleda uređaja i tehnologija za priređivanje igara na sreću, na osnovu kojeg EVL upola manje izdvaja za tehničke preglede, što sve ostale priređivače stavlja u neravnopravan položaj.

Ustavni sud Republike Srpske poništio je ovaj pravilnik. U Udruženju priređivača igara na sreću (UPIS) Republike Srpske kažu kako poslovni rezultat EVL-a može da iznenadi samo one koji nisu upućeni u poziciju koja im je data kroz zakon i podzakonske akte.

Podijeli ovaj članak