Prijava protiv Suada Arnautovića i članova CIK-a zbog razmatranja poništenja izbora u RS

2 min. čitanja

Savez nezavisnih socijaldemokrata podnio je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine dopunu krivične prijave protiv predsjednika Centralne izborne komisije BiH Suada Arnautovića i članova Željka Bakalara, Irene Hadžiabdić, Ahmeta Šantića, Jovana Kalabe i Vanje Bjelica Prutina zbog izvršenog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 220 stav 1 Krivičnog zakona BiH.

U obrazloženju dopunjene krivične prijave navodi se da je Arnautović gostujući u emisiji “Rezime” FTV 18. oktobra najavio da je “na stolu” razmatranje odluke o poništenju i ponovnom održavanju izbora u Republici Srpskoj za nivo entitetskog predsjednika.

“Naime, CIK BiH u ovom momentu ne može znati koje će mjere preduzimati, kada još traje proces ‘ponovnog kontrolnog brojanja’ glasačkih listića za nivo predsjednika Republike Srpske i ovakvo ponašanje predsjednika CIK-a upravo pokazuje da su svi koraci i radnje koje ova komisija preduzima i koje će preduzimati unaprijed dogovoreni”, ističe se u dopunjenoj krivičnoj prijavi SNSD-a.

U prijavi se konstatuje da navedena radnja Suada Arnautovića “potvrđuje da su gore prijavljeni kao službena lica CIK BiH u namjeri da pogoduju jednom izbornom subjektu prekoračili svoja službena ovlaštenja te unaprijed, bez čekanja ishoda radnje koja je u toku /brojanje glasačkih listića/, dogovorili odluku o poništenju i ponovnom izboru za nivo predsjednika Republike Srpske”.

Podsjećamo, predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suad Arnautović izjavio je sinoć da će biti razmotreno pitanje mogućnosti poništenja izbora u bh. entitetu Republika Srpska.

“Razmotrit ćemo sva pitanja koja zakon nudi. Teoretski, zakon je to predvidio. Ako je na biračkom mjestu tokom glasanja ili tokom prebrojavanja glasova došlo do takvih nepravilnosti koje utiču na rezultate izbora onda je CIK dužan da to poništi”, rekao je Arnautović u emisije “Rezime” na FTV-u.

Podijeli ovaj članak