Policija pretresa prostorije Civilne zaštite RS-a: Poznato zbog koga je “pao” direktor Novitović

1 min. čitanja

Policija RS-a od jutros pretresa poslovne prostorije Republičke uprave civilne zaštite RS-a, nakon što je jučer uhapšen direktor ove entitetske uprave Milan Novitović. Također, kako javljaju mediji u RS-u, pretresa se i Novitovićeva privatna imovina.

Podsjećanja radi, Novitović je jučer, po pozivu, došao u Republičko javno tužilaštvo RS-a, gdje mu je uručeno rješenje o hapšenju. On se sumnjiči za zloupotrebu položaja.

Kako je za medije potvrdio njegov advokat Nebojša Pantić, Novitović se sumnjiči za nezakonito zapošljavanje Branislava Zeljkovića, bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo RS-a.

Zeljković je uhapšen kao prvoosumnjičeni u slučaju sklapanja takozvanih koronaugovora, odnosno sklapanja ugovora o nabavci medicinske opreme u vrijeme pandemije koronavirusa sa firmama koje nisu ovlaštene za takvu vrstu nabavke. Nakon što je pet mjeseci proveo u pritvoru, Zeljković je u februaru ove godine pušten na slobodu, ali je ostao bez direktorskog mjesta. Tada mu je u pomoć pritekao Novitović, inače stranački kolega, obojica su članovi Ujedinjene Srpske, zaposlivši ga u RUCZ RS-a.

 

Podijeli ovaj članak