Peradari očajni: Mi više nemamo gdje, unatoč svemu ova proizvodnja nije shvaćena ozbiljno

2 min. čitanja

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić odgovorio je na poziv Udruženja peradara Federacije Bosne i Hercegovine, te je primio danas predstavnike tog udruženja s kojima je razgovarao o teškoćama s kojima se susreću peradari s područja FBiH.

Predsjednik tog udruženja Pero Nikić istakao je da je peradarstvo, iako jedna od najuređenijih i nekada najunosnijih grana poljoprivrede, zanemarena i dovedena na rub propasti te da peradari upućuju poziv svim političkim subjektima u FBiH da se spasi ta proizvodnja.

– Mi više nemamo gdje. Peradarstvo je tek ove godine prepoznato u sistemu poticaja i to s minimalnim iznosom koji se nama, zbog stalnih poskupljenja energenata, visokog obračuna potrošnje električne energiije i niza drugih faktora, praktično istopi u tim troškovima – naveo je Nikić.

Iskazao je i veliko nezadovoljstvo neravnomjernom raspodjelom poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji kazavši da je apsurdno da se ova proizvodnja potiče sa samo jednim milionom KM, od ukupno 104 miliona KM federalnih poticaja.

– Imamo oko 20.000 stalno zaposlenih radnika i isto toliko sezonskih. Ipak, to nije dovoljno da ova proizvodnja bude shvaćena ozbiljno i mi kao reprezentativno udruženje sada tražimo od svih političkih subjekata da nam kažu svoje planove vezane za poljoprivredu, s fokusom na peradarstvo za naredne četiri godine – dodao je Nikić, saopćeno je iz Službe za press i protokol KS.

Podijeli ovaj članak