Osuđeni za ratni zločin prijetio zatvorskim čuvarima i poručio im da već izdržava kaznu zbog ubistva

2 min. čitanja

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Dragoja Zmijanjca, zvanog Zmicko (1951) iz Prijedora, a koji se već nalazi na izdržavanju kazne zatvora zbog ratnog zločina protiv ciilnog stanovništva i to zbog zbog napada na zatvorske čuvare. 

“Optuženi se tereti da je, kao osuđeno lice na izdržavanju kazne zatvora za ratne zločine ubistva počinjene na području Prijedora u Zavodu za izvršenje krivičnih/kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera u BiH u Istočnoj Ilidži, u dva navrata upućivao prijetnje zavodskom službeniku, prilikom obavljanja službene radnje. Optuženi je nakon povratka sa vanzavodskih pogodnosti, prilikom kontrole i pregleda na ulasku u objekat, u teško alkoholisanom stanju, zaposlenicima zavoda prijetio smrću, ističući da već izdržava kaznu zbog ubistva, da bi te prijetnje i njihovu ozbiljnost ponovio i naknadno tokom ispitivanja.

Optuženi se tereti da je ozbiljno prijetio da će napasti na službeno lice u institucijama BiH, čime je počinio produženo krivično djelo napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, otkrivanju ili lišenju slobode počinioca krivičnih djela iz člana 241b. stav 1. Krivičnog zakona BiH, u vezi sa članom 54. stav 2. istog Zakona. 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH”, saopćeno je iz Tužialaštva BiH.

Zmijanjac je pravomoćno zbog ratnog zločina nad civilima na području Prijedora osuđen na kaznu zatvora od šest godina zatvora. On je, podsjećamo, proglašen krivim što je u julu 1992. godine izveo iz kuće Halila Dedića i vodio ga putem dok mu je držao pušku uperenu u leđa, da bi ga onda ubio. U presudi je navedeno i da je bio svjestan da čini krivično djelo s visokom stopom umišljaja.

Podijeli ovaj članak