Okršaj Izetbegovića, Bećirovića i Hadžikadića: Ako ste dali pola od onoga što sam ja dao, odustat ću od kandidature

4 min. čitanja

Nakon skandala na TV debati na N1 koju je Denis Bećirović napustio iz protesta jer se Bakir Izetbegović nije odazvao, danas je Federalna televizija ugostila kandidate za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bećirović Denisa, Hadžikadić Mirsada i Izetbegović Bakira.

Kandidat SDA Bakir Izetbegović je, između ostalog, istakao kako se izlila snaga iz Bosne i Hercegovine.

“Najzdraviji, radno sposoban dio stanovništva sa djecom je napustio BiH i to traži posebnu brigu. Međutim, mojom apelacijom SUtavnom sudu ja sam spasio 700.000 državljanstava. zimu sam proveo po dijaspori nagovarajući ljude da investiraju u BiH i da glasaju za koga god hoće, ali da pomognu ljudima u RS-u, da ne ostavljaju taj dio BiH. I vrlo rado ću sarađivati sa gospodinom Hadžikadićem, s obzirom na njegovu poziciju i na veze koje ima. Ako ja budem član Predsjedništva, ja Vas pozivam na kafu da se dogovorimo i da upravo Vi radite na ovim stvarima.”

Hadžikadić ističe da će razgovarati sa bilo kim, o bilo čemu, sve što je u interesu BiH.

“Mi možemo i trebamo da na svaki mogući način vidimo kako d auključimo sve koji mogu da nam pomognu. Dijaspora je jedan od tih elemenata.”

Izetbegović naglašava da Milorada Dodika ne mogu zaustaviti ni on ni Denis Bećirović ni Mirsad Hadžikadić.

“Njega treba da kontrolira pravosuđe i da ga sankcionira međunarodna zajednica. Crna lista nije ništa. Evo ga ovih dana sa Putinom dok se razara, dok ginu mladi Ukrajinci.”

Kandidat Ujedinjeni za slobodu BiH Denis Bećirović kaže da su strateški vanjskopolitički prirotieti BiH punopravno članstvo u NATO i EU.

“To nije samo proklamacija, mi cijelo društvo moramo prilagođavati standardima i principima EU i NATO-a. To mora biti iskreno opredjeljenje. Razlika u određenim gledanjima između mene i kolege Izetbegovića kada je riječ o NATO-u je što ja mislim da je to pitanje za državne organe BiH koji to moraju provoditi, dok Izetbegović nekada ima izjave da pojedini narodi odlučuju o tome hoćemo li mi u NATO ili nećemo.”

Izetbegović odgovara da se ne možemo ubrzano kretati na NATO putu ako imamo otpore kakve radi Milorad Dodik.

Bećirović naglašava da moramo imati oštar pristup kada je riječ o borbi protiv kriminala i korupcije.

“Pravosuđe u BiH mora početi raditi svoj dio posla. A ja imam i jedan konkretan prijedlog, da pravosuđe prvo nas ispita – tačno kolika nam je imovina, koliki su nam bili prihodi i ako ima jedna konvertibilna marka razlike, takvi nemaju šta da rade u politici.”

Izetbegović kaže da će, ako išta kod njega ima osim onoga što je u imovinskom kartonu, vrlo rado pokloniti, kao što je poklanjao i do sada iz svojih plaća.

“Te plaće nismo zaradili jer nije radio Dom naroda. Treba 1/3 od toga dati nekome kome treba. Ne bih rekao da su svi ostali to radili koliko sam ja.”

Bećirović ističe da je glasao protiv povećanja plata u Domu naroda, te da i on izdvaja dio svoje plate za pomoć onima kojima je potrebno.

“Ako ste Vi dali pola od onoga što sam ja dao, ja ću odustati od kandidature”, odgovorio mu  je Izetbegović.

Podijeli ovaj članak