Oglasio se jedna od najzaslužnijih osoba što je BiH dobila preporuku za kandidatski status: Evo šta je poručio

2 min. čitanja

Austrijski kancelar Karl Nehammer izjavio je večeras da je danas predloženi status kandidata Bosne i Hercegovine za članstvo u EU na osnovu modela Ukrajine u izvještaju Evropske komisije veliki uspjeh i za njegovu zemlju.

Naveo je da je Austrija uvijek imala posebnu odgovornost prema zapadnom Balkanu, te da su oni graditelji mostova za zemlje zapadnog Balkana, i u evropskim kolegijima su se uvijek snažno borili za približavanje Evropskoj uniji. 

– Uz najjače uvjerenje čestitam bosanskim vlastima, kao i građankama i građanima Bosne i Hercegovine, jer ovo je prekretnica za Bosnu i Hercegovinu, ali i cijelu Evropsku uniju. Na zadnjem zasjedanju Evropskog savjeta u junu sam ovo, također, najjasnije naglasio: Svim zemljama zapadnog Balkana potrebna je uredna eu-pristupna perspektiva, kao i ekonomska, politička i društvena veza s Evropskom unijom. Jer, zapadni Balkan je naročito sada, u vremenu krize, te nakon napadačkog rata Rusije u Ukrajini, veoma bitan faktor za sigurnost i stabilnost našeg kontinenta, poručio je Nehammer, kojeg je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović okarakterisao kao jednu od najzaslužnijih osoba za to što je EK danas preporučila dodjeljivanje kandidatskog statusa za BiH

Dodao je da naši bliski ljudski odnosi to pokazuju, zatim jaka privredna povezanost koja i u Austriji osigurava desetke hiljada radnih mjesta, kao i sigurnosna politička saradnja i zajednička borba protiv ilegalne migracije, saopćeno je iz kabineta kancelara Austrije, prenosi Fena.

Podijeli ovaj članak