Održan jednosatni štrajk upozorenja u rudnicima Koncerna EPBiH i RMU Banovići

2 min. čitanja

Rudari svih sedam rudnika Koncerna Elektroprivrede Bosne i Hercegovine i RMU Banovići održali su jutros u 7 sati jednosatni štrajk upozorenja, tražeći hitno pokretanje pregovora za potpisivanje kolektivnog ugovora za rudarstvo.

Poručuju kako su još sredinom avgusta uputili socijalnim partnerima inicijativu za vođenje pregovora o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH, ali da do danas nisu dobili nikakav odgovor.

– Upravni odbori sindikata rudarstva u FBiH uputili zajednički akt po navedenom pitanju 17. augusta 2022. godine, a nakon toga i 7. septembra, te 20. septembra i urgenciju za otpočinjanje pregovaračkog procesa i dostavljanje konačnog stava socijalnih partnera o izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora.

Naime, 24. maja 2022. godine prilikom potpisivanja kolektivnog ugovora, koji je stupio na snagu 1. maja i trajat će do 31. decembra 2022. godine, sa socijalnim partnerima usaglašeno je da se pregovori nastavljaju i da će sadržaj kolektivnog ugovora čija primjena bi počela 1. januara 2023. godine usaglasili do kraja septembra 2022. godine, poručuju iz Sindkata rudara FBiH.

Jutrošnjim štrajkom upozorenja poručuju da neće dozvoliti da se sadržaj izmjena i dopuna kolektivnog ugovora usaglašava po isteku važećeg kolektivnog ugovora, odnosno 31. decembra 2022. godine, te su donijeli odluku o štrajku u cilju pritiska na socijalne partnere.

Podijeli ovaj članak