Nešić negatorima genocida ukinuo zabrane: Petronijević i Ković mogu ponovo u BiH

2 min. čitanja

Univerzitetskom profesoru Milošu Koviću i advokatu Goranu Petronijeviću iz Beograda ukinuta je zabrana ulaska u BiH, izjavio je Srni ministar sigurnosti u Vijeću ministara Nenad Nešić.

“Na osnovu procjena nadležnih službi, Koviću i Petronijeviću su ukinute zabrane ulaska u BiH”, naglasio je Nešić.

Granična policija BiH u martu prošle godine nije dozvolila profesoru Koviću da uđe u BiH na graničnom prelazu Vardište, uz obrazloženje da “predstavlja opasnost po bezbjednost BiH”. Odluka o zabrani ulaska donesena je krajem februara 2022. godine.

Ulazak u BiH na prelazu Karakaj 25. marta 2022. godine nije dozvoljen ni advokatu Goranu Petronijeviću, jer, kako je navedeno u rješenju, “predstavlja prijetnju bezbjednosti, javnom poretku, javnom redu i miru i javnom zdravlju u BiH ili međunarodnim odnosima BiH”.

Goran Petrovijević je inače bio član odbrane osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića. Čest je gost TV emisija na kojima se minimizira presuđeni genocid u Srebrenici za šta je njegov klijent pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Bio je posmatrač referenduma u Ukrajini na Krimu, te jedan od organizatora anti NATO protesta u Nišu zajedno sa Bratislavom Dikoćem. Petronijević je kasnije bio branilac Bratislava Dikića, bivšeg komandanta Žandarmerije Srbije optuženog da je, uz pomoć ruskih obavještajaca, pokušao da izvrši državni udar u Crnoj Gori kako bi spriječio ulazak te zemlje u NATO.

Miloš Ković je poznat kao profesor koji se otvoreno zalaže za “oslobođenje i ujedinjenje srpskog naroda” jer smatra da su Srbi “okruženi neprijateljima”. Propagira širenje nacionalne mržnje i netrpeljivosti među narodima u BIH te se zalaže za jačanje ruskog i kineskog utjecaja na Balkanu, ali i šire, i promoviše antizapadnu i antiNATO retoriku.

Ković je branio zločine srpskih snaga u BiH kao svjedok na haškom suđenju kasnije osuđenom za ratne zločine bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću.

Podijeli ovaj članak