NATO čestitao Oružanim snagama BiH/McGaha: Ponosni smo što služimo s vama

2 min. čitanja

Komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadna generalica Pamela McGaha čestitala je Oružanim snagama Bosne i Hercegovine na najvišoj mogućoj ocjeni koju su pripadnici OS BiH dobili tokom vježbe na Manjači.

“Čestitam OS BiH na ocjeni “Odlično”, najvišoj mogućoj ocjeni! Ovo je historijsko dostignuće i prekretnica za sve vojnike, vođe, osoblje za vježbu i logistiku, kao i međunarodne evaluatore”, objavljeno je je zvaničnom Twitter nalogu NATO Štaba Sarajevo.

“NATO je ponosan što služi s vama, kao podrška vašoj misiji da osigurate siguran, bezbjedan i prosperitetniji region”, dodala je brigadna generalica Pamela McGaha.

Podsjećamo, Oružane snage BiH su prošle test po NATO standardima. Sinoć je na Manjači uručen izvještaj NATO-a koji za sve učesnike vježbe Kombinovani napor 22 pokazuje da su “Combat read”.

– Velika je ovo stvar. Mnoge jače i opremljenije vojske su padale na ovim zadacima. Prije tri-četiri godine i neke zemlje NATO-a iz našeg okruženja nisu prošle ove vježbe. Ovo nije kraj, moramo uporno raditi da ostatak OS dostigne ovaj nivo, ali i i održavati ovaj nivo jedinica, jer nam slijedi reocjenjivanje za tri godine, najavio je ministar odbrane BiH te pozvao “sve one koji će ući u vlast da dignu ruku “za” kada se rješavaju statusna pitanja ovih zlatnih momaka i djevojaka”.

– Dignite ruku za kada dođe prijedlog budžeta MO da ove ljude opremimo savremenim borbenim sredstvima da nastave ovako svijetlo predstavljati BiH. Ovih dana nam se pokazuje šta znači kad je vojnik opremljen, najbolje to pokazuju ukrajinski vojnici. Sigurnost svake države je broj jedan. Kad nestane sigurnosti sve ostalo ide u drugi plan, istakao je Podžić danas. 

Podijeli ovaj članak