Litar goriva će dostići četiri marke: S obzirom na njegov kvalitet, ovo je suludo

3 min. čitanja

Iako cijene barela nafte na svjetskom tržištu padaju, u našoj zemlji, zbog povećanja nabavnih cijena, cijena goriva ponovo je otišla u nebo. Ekonomske prognoze su se obistinile, no prema svemu sudeći, ovo nije posljednje poskupljenje.

Novi izazovi

Na pojedinim benzinskim pumpama u Sarajevu cijena dizela unazad sedam dana povećana je za čak 20 feninga po litru. I po novim cijenama, gorivo je potreba za Jasmina Hodžića. Kaže kako svakodnevno sipanje mnogo košta. Prije nekoliko dana, došao je sa sezone iz Hrvatske. Priča nam da je tamo gorivo jeftinije.

– Suludo je što cijene goriva idu nagore, s obzirom na njegov kvalitet i kvantitet, govori za O kanal.

U Hrvatskoj je gorivo jeftinije, ali je i kvalitetnije nego kod nas, ističe Jasmin Hodžić

Jasmin nije jedini koji negoduje. Dodaje da je šutnja građana na cijene najveća kočnica rješavanju problema. No, i cijene variraju od grada do grada. Stručnjak za energetiku Almir Bečarević pojašnjava kako svaki trgovac zasebno određuje cijenu.

– Svaki trgovac gleda udaljenost od izvora gdje uzima i gdje transportuje derivate. Logično. I ne mogu biti na svim benzinskim pumpama iste cijene, ističe.

U novembru će na snagu stupiti odluka o smanjenju proizvodnje nafte na svjetskom tržištu. Shodno tome, zima će biti nikada veći izazov. Prema Bečarevićevim riječima, Pančevačka rafinerija u Srbiji od novembra više neće moći nabavljati jeftinu rusku naftu. Alternativa je iračka, koja je dosta skuplja, a to se automatski odražava i na bh. tržište. No, Bečarević zaključuje da do nedostatka nafte i naftnih derivata ipak neće doći.

– U cjenovnom smislu mislim da još nismo krenuli ka onome što bi moglo da bude, a to je eksplozija cijena, pogotovo goriva koje će ići čak do četiri KM po litru, dodaje Bečarević.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić upozorava da poskupljenje goriva sa sobom vuče i ostala poskupljenja energenata.

Pobune nema

– Doći će vjerovatno do daljnjeg rasta cijena prirodnog plina, električne energije, moguće od 1. januara za fizička lica, što će uvjetovati i rast cijena naftnih derivata, jer prebacuje se potražnja sa jednog energenta na drugi, napominje Čavalić.

A najavljena poskupljenja najviše će osjetiti upravo obični građani. Poručuju da trpe dok vlast ugodno živi. Umorni su, kažu, od priče, bez konkretnih koraka, zbog čega nam jedna Sarajka kaže da se u BiH živi idealno, jer se niko ne buni, iako većina građana dočekuje još jedno u nizu poskupljenja sa istom debljinom novčanika.

Podijeli ovaj članak