Lider SDP-a bez podrške građana: Nermin Nikšić trenutno ostaje i bez kompenzacijskog mandata

2 min. čitanja

Prema preliminarnim rezultatima koje je objavila Centralna izborna komisija (CIK) 03. oktobra od 17:00 sati, vrlo izgledno je da će lider SDP-a ostati i bez kompenzacijskog mandata, a neminovno je da u svojoj izbornoj jedinici neće dobiti direktni mandat za državni parlament.

Naime, prema do sada obrađenih 2.639 od 3.318 biračkih mjesta, SDP je osvojio 4 mandata dok su 2018. godine imali 5 mandata.

Ono što je zanimljivo da prema trenutnim rezultatima SDP ima četiri direktna mandata te niti jedan kompenzacijski. Naime direktne mandate u izbornim jedinicama trenutno imaju Zukan Helez, Jasmin Imamović, Saša Magazinović te Albin Muslić iz USK, i jedina izborna jedinica u kojoj SDP nije dobio direktni mandat je izborna jedinica gdje je Nermin Nikšić nosilac liste (HNK).

Nikšić je i ranije govorio da se nalazi u veoma nezahvalnoj izbornoj jedinici i da je teško izboriti direktni mandat. Ono što Nikšiću trenutno izbija kompenzacijski mandat je rezultat SDP-a u USK, gdje bi Albin Muslić trebao dobiti direktni mandat.

Ukoliko na preostalim biračkim mjestima ostane dosadašnji trend rezultata, SDP će ostati na četiri mandata i to četiri direktna mandata bez kompenzacijskih mandata, a ranije je poznato da je lider SDP-a sebe po drugi put stavio na čelo kompenzacijske liste.

Slična situacija je bila i na izborima 2018. godine, kada također Nikšić nije dobio direktni mandat, ali je tada zahvaljujući glasovima poštom HDZ-a ta stranka uzela dva direktna mandata SDP-u, te je SDP dobio 2 kompenzacijska mandata koji su dodijeljeni Nerminu Nikšiću i Nadi Mladini.

Podijeli ovaj članak