Kapidžić: Niko normalan u SDP-u, a ni bilo kojoj drugoj stranci neće izbaciti SDA iz vlasti, to je volja naroda

4 min. čitanja

O izbornim rezultatima, budućim koalicijama na svim nivoima, ali i drugim temama za Hayat je govorio Faruk Kapidžić, aktuelni član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, član SDA i bivši ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Na početku je komentarisao moguću koaliciju SDA-SDP, kazavši kako je to njegov lični stav, ali i najbolje što se u ovom trenutku može dobiti.

“Pokazali su se kao partije koje mogu nešto da urade i završe. Formiranje vlasti na nivou Kantona Sarajevo još nije završeno, mada je sve izvjesnije da će SDA biti u opoziciji. Često prijašnje stvari koje budu zategnute, poslije izbora se to istopi. SDP nije u lakoj poziciji, mogli bi ući u vlast sa SDA, ali ono što su do sada pričali, od toga ne bi trebalo biti ništa. SDP i SDA ulaze u vlast u većini kantona gdje su Bošnjaci većina. Ostaje samo Kanton Sarajevo gdje je SDP u toj famoznoj Trojci, svjesni da nije donijela rezultate kakve je trebala i da su oni žrtve Trojke. Ako se nešto uradilo konkretno u Kantonu Sarajevo, to je SDP uradio, ostale dvije stranke su samo dijelile pare i to je taj način NIP-a. Podjela što više para, odveli su biznismene i novinare u Dubai i stvorili atmosferu za izbore. To nije prepoznato nigdje sem u Kantonu Sarajevo i opet nisu mogli pobijediti SDA. To nije recept za vladanje – tvrdi Kapidžić.

Navodi kako SDP treba da ‘istrpi’ sve ostalo zbog vlasti u Kantonu Sarajevo, tako što će NiP i Naša Stranka uzimati premijerske funkcije na svim ostalim nivoima, a po broju glasova nisu ni blizu SDP-u.

DF se odupro tom pritisku ‘ne sa SDA’. Oni su na svom državotvornom stavu profitirali, a sada ide priča da se svi ‘tope’ koji idu u vlast sa SDA. Ako neko hoće da radi pošteno i stručno sa SDA, bar sada može. U fazi smo da je Schmidt donio Izborni zakon na način kako je donio, a prije toga se radilo na desetogodišnjem usitnjavanju bošnjačkih stranaka – ističe.

Kaže kako bi se izbacivanjem SDA iz vlasti kršila volja građana, te da je to jako opasno za državu.

“Niko normalan se u SDP-u, ni u bilo kojoj normalnoj stranci, neće prihvatati takvih stvari ako je stručan, jer njemu ne treba montiranje političkih procesa. Bilo je grešaka u SDA, ali to nije razlog da se SDA, preko monitranih procesa, obara s vlasti. Bilo je da skinu Bakira, a sada se okrenulo na svim nivoima. Građani su primijetili da je to sunjivo i da je to agenda iz sumnjivih centara. Ne znam kakva da je proapganda ne možete stavove Izetbegovića u pregovaranju, Džaferovića, Turković, Komšića i drugih okrenuti da je to bilo protiv države. Kada medijske kuće, Naše Stranke nisu uspjele da to sprovedu, onda je došao Schmidt i to nametnuo – kazao je.

Što se tiče jučerašnjih protesta u Sarajevu, Kapidžić kaže da dvije hiljade ljudi ne znači ništa, ali i da je razočaravajuće to što se Denis Bećirović, kao neko ko se ‘bori’ za građansku državu, nije pojavio na skupu.

“Vidio sam najviše članova DF-a i SDA. Oni se izgleda najviše bore za građansku državu, a ovi ostali za vlast. Očekivao sam da će se Bećirović obratiti bar 10 puta. Ako u Predsjedništvu bude šutio kao do sada, možda njegov mandat i ne bude toliko loš, ima Željko Komšić da održi državu – zaključio je.

Podijeli ovaj članak