Kanton Sarajevo: Borci i civilne ┼żrtve rata sutra se okupljaju povodom proslave 9. januara

2 min. ─Źitanja

Udru┼żenja boraca i civilnih ┼żrtava u Kantonu Sarajevu za sutra su najavili okupljanje povodom obilje┼żavanja neustavnog dana RS-a, 9. januara, simboli─Źno – u Muzeju hrabrosti.

U Vogo┼í─çi se ju─Źer okupila grupa veterana odbrambeno-oslobodila─Źkog rata 1992 – 1995, potaknuti ponovnim antiustavnim i nelegitimnim djelovanjem re┼żima manjeg bh. entiteta.

Pored pripadnica Udru┼żenja ┼Żene Borci 92-95 KS, prisutni su bili i predstavnici Udru┼żenja generala Bosne i Hercegovine, SUB Patriotske lige Bosne i Hercegovine, Zelenih beretki i gospo─Ĺa Du┼íanka Ivankovi─ç kao jedna od inicijatorki okupljanja.

Okupljeni su izrazili “ogor─Źenje” prema kontinuiranim neustavnim aktivnostima, suprotnim odredbama Dejtonskog sporazuma, a koja se ti─Źu obilje┼żavanja 9. januara, prenosi Klix

“Sa izra┼żenom dozom ogor─Źenja prema kontinuiranim neustavnim aktivnostima suprotnim odredbama i aneksima Dejtonskog mirovnog sporazuma ┼íto kulminira posebno svakog 9. januara kada obilje┼żavaju nelegitimnu i neustavnu godi┼ínjicu toga entiteta, di┼żemo svoj glas i ka┼żemo DOSTA”, poru─Źile su ─Źlanice Udru┼żenje ┼Żene borci 92-95 KS.

Dodaju, potom, da ovaj put to ┼żele i najavljuju realizovati u Lukavici, predgra─Ĺu Sarajeva koje je tzv. VRS ─Źetiri godine dr┼żao u opsadi i nad ─Źijim su gra─Ĺanima “─Źinjena nevi─Ĺena zvjerstva, uz tako─Ĺer najavljenu paravojnu vje┼żbu”.

Zbog toga, pozivaju sve nevladine organizacije, pripadnike i pripadnice Armije i MUP-a RBiH, civilne ┼żrtve rata, porodice ┼íehida i poginulih boraca, gra─Ĺane i gra─Ĺanke Sarajeva, da sutra┼ínjim okupljanjem u Muzeju hrabrosti svojom slogom i glasom zaustave proslavu.

Tako─Ĺer, obra─çaju se i Christianu Schimdtu i me─Ĺunarodnim zajednicama.

“Zahtijevamo od visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, predstavnika i institucija EU i NATO, OSC-a i svih ambasada akreditovanih u Bosni i Hercegovini, sa posebnim naglaskom na ambasade zemalja Quint-e, da hitno i konkretno reaguju u skladu sa me─Ĺunarodnim i doma─çim zakonima, da kona─Źno zaustave antidejtonsko i antiustavno djelovanje rukovodstva bh entiteta RS”, poru─Źili su.

Podijeli ovaj ─Źlanak