Jedino je on glasao protiv odluke o ponovnom brojanju – Rogić: CIK to ne može uraditi, šta će uraditi…

2 min. čitanja

CIK BiH Dnas je usvojio odluku o ponovnom brojanju glasova u RS za predsjednika i potpredsjednika entiteta. Prijedlog je usvojen sa šest glasova za i jednim protiv. Protiv je jedino bio član CIK-a Vlado Rogić koji je upitao na osnovu čega je donesena ovakva odluka, koju smatra preuranjenom jer još nisu utvrđeni rezultati izbora.

– Dobili smo, progovore, žalbe i zahtjeve, a nismo ih obradili. Ovaj CIK ni po jednom prigovoru ili žalbi nije donio rješenje, a mi donosimo naredbu o ponovnom prebrojavanju, rekao je Rogić.

On je pojasnio da je zakonom izričito i precizno navedeno kada se po službenoj dužnosti vrši ponovno brojanje glasova.

– Mi sada utvrđujemo nešto po službenoj dužnosti. Ako pogledate institut po službenoj dužnosti u Izbornom zakonu, nigdje ne stoji da CIK u ovom trenutku može po službenoj dužnosti donijeti naredbu ili odluku ili bilo kakav akt da se ponovo prebrojava cijela izborna jedinica, rekao je Rogić, dodajući da je naredba u neskladu sa odredbama Izbornog zakona kada je u pitanju tajming.

Rogić je napomenuo da je moguće da bi CIK na kraju donio istu naredbu ako se steknu uslovi za to na osnovu prigovora i zahtjeva za ponovno prebrojavanje, što bi bilo tek nakon utvrđivanja rezultata.

– U ovom trenutku po službenoj dužnosti to CIK ne može uraditi. Postavlja se pitanje čemu onda zahtjevi za ponovno prebrojavanje i šta će se uraditi sa tim zahtjevima?, upitao je Rogić, dodajući da apsolutno nije vrijeme za donošenje ovakve naredbe.

Podijeli ovaj članak