Iznenađenja/ Ministar pravde je mladi pravnik iz Mostara, dok ministrica civilnih poslova dolazi iz Sarajeva

1 min. čitanja

Nakon što je u Parlamentu BiH okončana potvrda Borjane Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH počela je i procedura izbora ostalih članova budućeg Vijeća ministara.

Stranke, članice vladajuće koalicije, koju čine HDZ BiH, SNSD i stranke “osmorke”, rade na prijedlozima imena kako bi se s početkom sedmice, poslije novogodišnjih praznika kompletirao sastav nove državne vlade, devet ministara i deset zamjenik.

Kako saznaje Večernji list, među Hrvatima će biti iznenađenja i potpuno novih lica na mjestima ministara i zamjenika, koja do sada nisu bila na dužnostima u izvršnoj vlasti.

Novi ministar pravde bit mladi advokat iz Mostara Davor Bunoza, diplomirani pravnik, a nova ministrica civilnih poslova Dubravka Bošnjak iz Sarajeva, doktorica ekonomskih znanosti i dosadašnja zamjenica direktora Agencije za bankarstvo Federacije BiH.

Večernjak doznaje i kako će novi zamjenik ministra sigurnosti biti Ivica Bošnjak iz Kreševa, dosadašnji zamjenik direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, a brigadir Slaven Galić iz Širokog Brijega zamjenik ministra odbrane.

Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i u ovom mandatu bit će Ljiljana Lovrić iz Kiseljaka, a iz staroga saziva ostaje i Josip Brkić iz Ljubuškog na mjestu zamjenika ministra vanjskih poslova.

Podijeli ovaj članak