Inžinjer želi bolju Tuzlu: Pet godina je radio u jami rudnika, živi u radničkom naselju Kreka…

4 min. čitanja

U vanrednim izborima za gradonačelnika Tuzle, zakazanim za 5. februar, kao neovisni kandidat sudjeluje i diplomirani inžinjer Derviš Čičko, koji je jedini iz realnog sektora. Između ostalog, pet godina je radio u jami Rudnika mrkog uglja Đurđevik kod Živinica na mašinskom održavanju. Bio je i u više drugih proizvodnih firmi, a sada ima svoju. Živi u radničkom naselju Kreka, u kojoj je i novi Društveni dom (umjesto srušenog DTV Partizan), čijoj je izgradnji volonterski najviše doprinio. Kaže da se izgradnjom Panonskih jezera i stabiliziranjem vodnog snabdijevanja stvorila slika da je u Tuzli sve potaman, a može i bolje.

Iznuđeni potezi

”Moj ključni motiv za kandidaturu je direktan i jasan činjenični uvid u dugogodišnju vrlo ozbiljnu stagnaciju i ekonomsko-razvojno zaostajanje Tuzle. Time je posljedično proizveden multiplicirani negativni domino-efekat opšteg komunalnog nereda, urbanističkog devastiranja, kulturnog provincijaliziranja i propadanja sporta. Dvadeset godina u Tuzli bujaju nepotizam i korupcionaštvo te enormno narastanje opsega birokracije, njene neučinkovitosti i nepodnošljivog obima javne potrošnje”, tvrdi Čičko.

Upitan da argumetira kritiku, koju ne spominje samo on, o veličini i neefikasnosti Gradske uprave, Čičko ističe da ta uprava ima gotovo dva i pol puta više uposlenika od potrebnih prema međunarodnim standardima i dodaje da je do sada ured gradonačelnika upošljavao 22 osobe koje su Grad godišnje koštale oko 1,3 miliona KM.

”U proteklih šest godina od Elektroprivrede BiH Grad je, po osnovu aerozagađenja, dobio više od 30 miliona KM i to je uglavnom potrošeno na krpljenje budžetskih rupa”, naglašava Čičko i dodaje: “Inače, postoji široka lista ozbiljnih problema u Tuzli, vrlo različitih uzroka, čija složenost jasno dokazuje staru tezu da malo vlasti malo kvari, a da puno vlasti u dugom periodu čini ogromne štete, upravo tom svojom unutarnjom logikom vladalačke opsesije. Naravno, loša ili dobra vlast nisu nikakvo ideološko pitanje i taj faktor se ne može uzimati za bilo kakav opravdavajući alibi, što je politikantstvom u Tuzli dovedeno do potpunog apsurda”.

Derviš Čičko ističe da je racionalno i postupno, prijateljsko, ali bezuvjetno racionaliziranje sveukupnog društvenog organizma Grada jedan od potpuno iznuđenih poteza, kao i radikalno podizanje organizacijske efikasnosti javnih preduzeća i ustanova: “Mi jednostavno ne možemo više podnijeti takvu ogromnost lokalne javne potrošnje. Uz sve drugo, budžetska politika Tuzle je rigidna, prevaziđena, neinventivna i svedena na striktno bavljenje tzv. svojom rashodovnom stranom raspodjele kolača, a samim tim i predvidljivo dubiozne stvarne likvidnosti”, smatra on.

Na koje birače Čičko kao neovisni kandidat računa u utrci za tuzlanskog gradonačelnika?

”Naravno, moji Krečani, ako to žele, imaju lokalpatriotsko pravo na svog gradonačelnika, baš kao i svi drugi Tuzlaci, ali povjerenje ljudi koje poznajem cijeli život, jesu i mjera stvarnosti i distance pristojnosti moje kandidature”, napominje sugovornik.

Poslovni esperanto

”Računam i na ljude iz realnog sektora, moje kolege, poslovne partnere, prijatelje i poznanike čiji sam profesionalni fahmanski dio više od 40 godina. Taj konkretni jezik realnog sektora i njegovih problema i dilema, jeste svojevrsni esperanto stvarnog poslovnog svijeta, okrenutog stvaranju novih vrijednosti, bez čega nemamo nikakve stvarne društvene perspektive. To je jedini i pravi svijet nade za sve”, zaključio je neovisni kandidat Derviš Čičko.

Podijeli ovaj članak