Glamočak poručio “tovariš Miletu”: Protjerao si ruski iz škola, a sad bi da ga vraćaš!

5 min. čitanja

Milorad Dodik je u tolikoj panici da će poslije izbora biti bez posla i da će morati da izvrši obećanje, koje je dao kad je 2000.godine prvi put izgubio vlast, da će učiti strane jezike, da je naredio da ruski jezik mora da počne da se uči u našim školama!,  tvrdi Nedeljko Glamočak, kandidat SDS za NSRS u izbornoj jedinici 3, i dodaje:

Istina, s početka 2001. je obećao da će naučiti engleski, a sad zapovijeda da se u škole hitno uvodi ruski. Glamočak pita ima li u SNSD neko da Miloradu šapne da se ruski jezik uči po našim školama, uprkos tome što je on, u vrijeme kad je bio američki ‘svježi dašak vjetra’ protjerao ruski jezik iz banjalučkih osnovnih i srednjih škola i podsjeća:

Vlada koju je on predvodio u to vrijeme, stopirala je svaki pokušaj osnivanja katedre za ruski jezik na banjalučkom univerzitetu. I dan danas na banjalučkom univerzitetu ruski se studira samo u kombinaciji sa srpskim jezikom, navodi on i ističe

Ne zna Mile, kojem je, kao i svakom ponavljaču, obrazovanje izvor teških frustracija i zadnja rupa na svirali, da se ruski uči širom Srpske, da su učenici iz Zvornika, Sokoca, Foče, Omarske, Gacka… šampioni ne samo na republičkom nego i na regionalnom nivou. Isto tako tavariš Mile ne zna da te šampione stvaraju, u preko 95 odsto slučajeva, profesori koji su fakultet završili prije Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Takođe, kaže Glamočak, njega ne zanima ni što ti isti šampioni u znanju ruskog jezika i kulture radije studiraju ruski jezik u Sarajevu, Beogradu i Novom Sadu, nego u Banjaluci i Palama, jer su za njega ruski jezik i ruska književnost – španska sela, a Rusija samo jak predizborni adut. On dodaje:

Bilo bi besmisleno da pitamo Milu šta je čitao od prebogate ruske književnosti, kad se zna da mu i novine drugi prepričavaju, ali neka odgovori koliko profesora i prevodilaca ruskog jezika, koji su završili studije na oba javna univerziteta i na jednom privatnom, radi u struci. Neka odgovori koliko je studenata upisano na studije ruskog jezika na oba javna univerziteta i neka uporedi sa brojem studenata u Sarajevu, koje je, po njegovim tvrdnjama, protiv svega što je rusko. Šta su on i njegova partija i koalicija uradili na promociji ruske kulture? Nekoliko predizbornih koncerata kozačkih plesnih grupa i nekoliko puta nedjelje ruskog filma, jedna ili dvije izložbe. Šta je sa knjigama, tavariš Mile? Кoliko smo za vrijeme tvoje neiskazane ljubavi prema Rusiji ruskih pisaca preveli i objavili?, otvoreno pita Nedeljko Glamočak i poručuje:

I ne hvali se sa brojem naših studenata u Rusiji, jer stipendije koje dobijaju nisu djelo tvog privatnog predstavništva u Moskvi, nego međudržavnog sporazuma Ruske Federacije i BiH. Кoliko je tvojoj vlasti stalo do tih studenata dovoljno govori činjenica da im nisu htjeli nostrifikovati diplome iz Rusije u nadležnom ministarstvu Republike Srpske jer za 16 godina tvoje vlasti taj ugovor niti ste ratifikovali, niti su službenici u Vladi znali da postoji.

Glamočak navodi da je vladajuća koalicija u većini ministarstava zaposlila prevodioce za engleski jezik, i dodaje:

To je svakako za pohvaliti, ali, tovariš Mile, zaposliste li i jednog prevodioca za ruski? Ili vam taj posao obavljaju sveštenici, u najboljem slučaju angažujete prevodioce iz Optima grupe. Ovo su tek neki od dokaza da je ljubav tavariš Milorada prema Rusiji tek predizborna potreba i da je mjerljiva ogromnim količinama novca, kaže SDS-ov kandidat za narodnog poslanika iz izborne jedinice 3

Na sve je Mile spreman, i da bude portparol Fudbalskog, on bi radije rekao Nogometnog saveza BiH, samo da mu Rusi oproste što je trasirao širok i direktan put BiH u NATO i što se BiH ispod radara pridružila većini paketa kojima se uvode sankcije i ograničenja Rusiji,zaključuje Glamočak.

Podijeli ovaj članak