Fronta u TK-u bira između SDA i SDP-a

3 min. čitanja

Preliminarni rezultati Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine za Tuzlanski kanton, za 77 posto obrađenih biračkih mjesta, pokazuju veliki skok SDA u odnosu na prethodne opće izbore, gotovo dupli broj osvojenih glasova, potom blagi rast Demokratske fronte, ulazak Naroda i pravde u Skupštinu TK-a prvi put od postojanja stranke, te solidan pad PDA, Socijaldemokrata BiH i Naše stranke. SDP je osvojio više glasova nego prije četiri godine, ali u ovom trenutku ima manje pozicija nego u prethodnom mandatu.

Ko bi s kim?

Narod i pravda su u Skupštini TK-a zamijenili SBB, koji u ovom trenutku nije prešao izborni prag prvi put od ulaska na političku scenu. Ulazak ovih stranaka u Skupštinu TK-a, kao i trenutni omjer glasova ponovo garantuju trgovinu pozicijama, ali i gotovo komotnu većinu za SDA ukoliko uz njih ostanu dosadašnji partneri – DF, SBiH i Socijaldemokrate.

U ovom trenutku, primjenjujući D’Hondtov metod raspodjele mandata, SDA bi trebala osvojiti 13 mandata, SDP 8, DF i PDA po četiri, SBiH i NiP bi mogli imati po dva mandata, a Naša stranka i Socijaldemokrati po jedan.

Ni u jednoj stranci nismo uspjeli dobiti komentar o trenutnim pozicijama i eventualnim koalicijama. Kako su kazali, prerano je za kalkulacije, jer nisu prebrojana ni sva biračka mjesta, stranke još nisu uspostavile međusobne kontakte, a pregovori će se voditi u centralama stranaka.

Ono što se može očekivati, kako nezvanično saznajemo, jeste nastavak saradnje SDA sa Strankom za BiH, a nije poznato hoće li riječi Željka Komšića o neulasku u vlast sa SDA u Kantonu Sarajevo uticati i na Tuzlanski, gdje je DF dosad pružao bezrezervnu podršku ovom koalicionom partneru. Socijaldemokrati BiH Envera Bijedića, koji su također bili dio vlasti sa SDA u prethodnom mandatu, mogli bi nastaviti saradnju sa SDA, pogotovo ako se u obzir uzme da je SD ostao na samo jednom poslaniku, te da mora sebi omogućiti politički opstanak u ovom kantonu.

Skok od 40 mjesta

Ukoliko SDP želi formirati vlast, morat će proširiti listu mogućih koalicionih partnera, jer sa tradicionalnim partnerima PDA, Našom strankom i NiP-om imao bi tek 15 glasova. Za formiranje vlasti u ovom kantonu SDP bi se, također, morao okrenuti omraženom DF-u. Najsigurnija opcija i za SDA i za SDP jeste da koaliraju međusobno, za što postoji mala vjerovatnoća.

Kuriozitet na 77 posto obrađenih biračkih mjesta jeste SDA-ov kandidat Smajo Mandžić, koji je sa 40. pozicije na listi osvojio najviše glasova u Skupštini TK-a, pozicionirajući se i ispred ovogodišnje stranačke perjanice, aktuelnog premijera TK-a Irfana Halilagića. Mandžić je sa više od 14.000 glasova ubjedljivo prvi kandidat u cijelom kantonu.

– Poručio bih svima onima koji se bave politikom da ne zaborave odakle su potekli, neka uđu među narod, pomognu rješavanju njihovih životnih problema i uspjeh je zagarantovan, kazao je Mandžić za Oslobođenje.

 

Podijeli ovaj članak