Formiranje vlasti / Zvizdić: Razgovori sa SDA su nemoguć projekat, ali bez njih se može

4 min. čitanja

Iako su rezultati izbora utvrđeni, političari još ne otkrivaju adute za pregovore o formiranju vlasti. Nermin Mandra, zastupnik SDA u Parlamentu BiH i član Predsjedništva stranke, kaže da nije učesnik bilo kakvih razgovora o formiranju većine na svim nivoima, ali iz nezvaničnih izvora zna da sastanaka ima.

– Nakon što rezultati budu konačni i budu popunjeni domovi naroda, tada će biti i više informacija o mogućim koalicionim partnerima, posebno na nivou Federacije i države. Sigurno će sastav domova u značajnoj mjeri utjecati na sastav koalicija, kaže Mandra.

Složena matematika

Predrag Kožul, državni zastupnik HDZ-a BiH, ističe da su razgovori u početnoj fazi i da je još rano o svemu govoriti.

– Formiranje vlasti na obje razine će biti složena matematika, tako da nisam spreman komentirati u šta će se izroditi, dodaje Kožul.

Razgovori, ne baš intenzivni, na svim nivoima su krenuli, govori nam i Denis Zvizdić, potpredsjednik NiP-a i državni poslanik. Rezultati izbora, ističe, pokazuju da Trojka sa ostalim partnerima ima najveći koalicioni kapacitet za formiranje vlasti u BiH i to sa 13 zastupnika u PSBiH, a tako i na nivou FBiH, te najvećeg broja kantona.

– To mora biti programska koalicija, gdje će koalicioni dogovor biti zasnovan na mjerama, aktivnostima i projektima za koje je realno očekivati da se mogu realizirati u narednom mandatu. Optimista sam u smislu ideje da opozicija može zajedno s drugim strankama, pobjednicima na nivou BiH i Federacije formirati VM i federalnu Vladu, ali i kantonalne vlade, smatra Zvizdić.

O koaliranju sa SDA, napominje, nije bilo razgovora, jer je to nemoguć projekat.

– Zbog politike modela partokratije i poltronstva, a ne meritokratije, nemoguće je razgovarati o bilo kakvoj saradnji o formiranju vlasti. Neko je skoro rekao da SDA nema kapacitet rukovodstva da može voditi liderske procese, posebno na razinama VM-a ili Vlade Federacije, pojašnjava Zvizdić.

Zukan Helez, potpredsjednik SDP-a BiH, smatra da je prije nego se popune mjesta u Domu naroda nezahvalno govoriti kako bi izgledala izvršna vlast.

U SDA je veliki broj časnih, poštenih, vrijednih i obrazovanih, koji ne mogu doći do izražaja zbog partokratije, kaže Zvizdić

– Definitivno je tačno da se može bez svakoga na državnom i federalnom nivou. Prirodno je da SDP ide s Trojkom, jer se u KS-u pokazalo da je to prilično uspješan projekat za razliku kada je vlast predvodila SDA. Naša priča da nećemo sa SDA još stoji zbog loših iskustava. Predsjedniku Nikšiću smo dali podršku za pregovore oko domova naroda, te donijeli zaključak da ćemo formirati pregovarački tim. Kad se vide konture nove vlasti, formirat ćemo pregovarački tim i ponuditi program, kaže Helez.

Nihad Uk iz Naše stranke ističe da je najbitnije posložiti domove naroda kako bismo i na taj način stvorili pretpostavke da budu u prilici koalirati.

– U KS-u ostaje Trojka, koja ima 18 zastupnika i na taj način će ostati dobra priča koju smo počeli 2018. Kada bude izvjesna matematika za FBiH i BiH, sjest ćemo i napraviti složeni program, sličan onome koji smo imali u KS-u. Što se tiče koalicionih partnera, pored Trojke, to su politički subjekti koji su podržali Denisa Bećirovića, a inače bilo bi jako optimistično da uspostava federalne i državne Vlade bude do Nove godine, naglašava Uk.

Predlaganje mandatara

Dženan Đonlagić, potpredsjednik DF-a i poslanik BiH, kaže da se bez Fronte i SDP-a ne mogu dobiti nova državna vlast i VM.

– Pobjeda dva člana Predsjedništva BiH, te izbor ukupno osam zastupnika državnog Parlamenta, pokazuje da bez DF-a i SDP-a nema dovoljno ruku za predlaganje mandatara, izbor predsjedavajućeg i potvrdu VMBiH, kaže.

Podijeli ovaj članak