Fadil Novalić na crnoj listi SAD-a!

2 min. čitanja

Fadil Novalić je završio na crnoj listi SAD, saopćeno je iz Ministarstva finansija SAD.

Naime, Ured za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva trezora (OFAC) odredio je danas dva fizička lica i jedan poslovni subjekt u Bosni i Hercegovini (BiH) u skladu sa Izvršnom naredbom (EO) 14033. Ova imenovanja slijede nakon što je OFAC od 26. septembra 2022. godine proglasio korumpiranog državnog tužioca u BiH i nadovezuju se na druge nedavne sankcije nametnute pojedincima i entitetima u regionu.

Zajedno, ove akcije naglašavaju spremnost Sjedinjenih Država da pozovu na odgovornost one koji omogućavaju podjele i destabilizirajuće aktivnosti na Zapadnom Balkanu.

– Današnja akcija naglašava kako političari u Bosni i Hercegovini potkopavaju demokratske institucije i procese radi vlastite političke koristi i da bi nagradili svoje pokroviteljske mreže. Nastavićemo da gađamo one koji destabilizuju region, kao i njihove pristalice, i pozivamo ih na odgovornost, rekao je podsekretar Trezora za terorizam i finansijsku obavještajnu službu Brian E. Nelson.

U svom službenom svojstvu premijera FBiH, Fadil Novalić (Novalić) je zloupotrebio podatke o penzionerima u korist vlastite političke stranke i suprotno zakonima BiH. U sedmici prije izbora 2018. Novalić je koristio podatke o penzionerima do kojih je došao preko službenog položaja kako bi slao pisma u kojima je naveo svoja postignuća i obećavao povećanje penzija u zemlji u kojoj pitanje penzija ima jaku političku važnost. Ova radnja krši zakon BiH i odražava širi, javno objavljen obrazac korištenja njegovog položaja političkog uticaja za ličnu ili stranačku korist, podriva demokratske procese ili institucije u BiH.

Novalić je danas imenovan na osnovu EO 14033 jer je bio odgovoran ili saučesnik, ili je direktno ili indirektno učestvovao u akcijama ili politikama koje podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu.

Osim Novalića, sankcije je dobio i Slobodan Stanković, te njegova firma Integral Inženjering iz Laktaša zbog njihove povezanosti sa Miloradom Dodikom, koji je od ranije na crnoj listi.

Podijeli ovaj članak