Erdogan pred UN-om govorio o stanju u BiH: Održavanje izbora bez problema doprinijeće stabilnosti regije

3 min. čitanja

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je, obraćajući se na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku, poručio kako će održavanje predstojećih izbora u Bosni i Hercegovini bez problema i napredak u procesu dijaloga Beograda i Prištine doprinijeti stabilnosti regije.

Erdogan je na Generalnoj skupštini UN-a govorio o brojnim temama, među kojima je bila i situacija u regionu Zapadnog Balkana.

“Ulažemo intenzivne napore u bilateralnim i multilateralnim platformama za jačanje mira i stabilnosti na Balkanu i rješavanje nesporazuma kroz dijalog”, rekao je Erdogan.

S tim u vezi, turski predsjednik podsjetio je da je početkom ovog mjeseca bio na regionalnoj turneji, u okviru koje je posjetio Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Hrvatsku.

“Održavanje izbora u Bosni i Hercegovini bez problema i napredak u procesu dijaloga Beograda i Prištine doprinijeće stabilnosti regije”, poručio je Erdogan.

Dalje je govorio o u rusko-ukrajinskom sukobu. Erdogan je poručio kako Turska naglašava ključnu ulogu dijaloga i diplomacije u deeskalaciji napetosti između Rusije i Ukrajine. Pozvao je međunarodnu zajednicu da iskreno podrži napore za trajni mir između Rusije i Ukrajine.

Podvukao je kako Turska nastoji riješiti sukobe posredovanjem.

“Nastavit ćemo pojačavati naše napore da se rasplamsali rat okonča na temelju teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Ukrajine”, rekao je Erdogan te dodao: “Zajedno moramo pronaći razumno, pošteno i održivo diplomatsko rješenje koje će objema stranama omogućiti dostojanstven izlazak iz krize.”

Erdogan je govorio o borbi protiv terorizma te poručio kako oni koji naoružavaju teroriste i pokušavaju im dati legitimitet, moraju napustiti taj put.

Osvrnuo se i na grčko potiskivanje migranata u Egejskom moru.

“Dok se mi borimo da bebe poput Aylana ne udaraju u obalu, Grčka svojim nezakonitim i bezobzirnim potiskivanjem pretvara Egejsko more u groblje izbjeglica”, kazao je Erdogan.

Naglasio je kako se “izbjeglička kriza se ne može riješiti potapanjem brodova s nevinim ljudima u potrazi za boljom budućnošću, ostavljanjem da umru i zatvaranjem u logore”.

U fokusu Erdoganovog obraćanja bilo je i palestinsko pitanje, u vezi kojeg je kazao: “Ne postoji mogućnost pravednog, trajnog i sveobuhvatnog rješenja bez uspostavljanja nezavisne i suverene palestinske države s Istočnim Qudsom kao glavnim gradom.”

Na kraju se dotakao i aktuelnih napetosti i sukoba izmeđi Armenije i Azerbejdžana, prenosi Anadolija.

“Vjerujemo u mogućnost skorog potpisivanja opsežnog mirovnog sporazuma između Azerbejdžana i Armenije”, kazao je Erdogan.

Podijeli ovaj članak