Epilog krvavog pohoda: Sejfiću određen pritvor zbog ubistva, teško ranjeni još uvijek u bolnici

3 min. čitanja

Kantonalni sud u Sarajevu odredio je pritvor Elviru Sejfiću koji se tereti za ubistvo Mirze Podbičanina i pokušaj ubistva Sulje Planje, zvanog Suljo Domac.

Ovo je za Oslobođenje potvrdio Sejfićev advokat Muhidin Kapo.

Sejfića su, naime, fizički napali Podbičanin i Planja, koju su mu tražili novac i prijetili silovanjem kćerke.

Nakon toga je Sejfić uzeo nož i krenuo u krvavi pohod. Planja je trenutno smješten na Klinici za abdominalnu hirurgiju u Sarajevu i još uvijek je na liječničkom posmatranju.

Vezani tekst:

– Donosimo detalje ubistva u Sarajevu: Zlatnom ljiljanu prijetili silovanjem kćerke

Iako će zvanični motivi ovog zločina biti poznati tek po okončanju istrage koja je u toku, nezvanično saznajemo da su Planja i Podbičanin duži period fizički maltretirali i reketirali Sejfića. Navodno su mu i prijetili da će mu silovati kćerku.

– Oko 18.30 sati, dakle malo prije zločina, Planja i Podbičanin su pretukli čovjeka ispred jedne prodavnice u centru Sarajeva. Ovo je užasno, nismo sigurni otići ni u kupovinu, kazala je jedna svjedokinja za naš list. Izvor blizak istrazi otkriva da je upravo tada povrijeđen Sejfić.

– Nakon što su mu Planja i Podbičanin nanijeli povrede, Sejfić je otišao u svoj stan koji se nalazi također u centru grada. Uzeo je nož i benzin i krenuo u potragu za svojim napadačima koji su mu prijetili i silovanjem djeteta. Sejfić je Podbičanina našao kod tržnice na Markalama, gdje ga je bez upozorenja izbo više puta. Potom je krenuo za Planjom kojeg je zatekao u sarajevskom Velikom parku kako sjedi na klupi. Potrčao je prema njemu, a Planja je počeo da bježi. Stigao ga je kod spomen-obilježja ubijenoj djeci Sarajeva. Tu ga je izbo sedam puta nožem i počeo polijevati benzinom s namjerom da ga zapali. U tome ga je spriječila policijska patrola koja je brzo bila na licu mjesta, ispričao nam je izvor blizak istrazi.

Sejfić je, dok su mu policajci stavljali lisice na ruke, kazao da je ubio Ruhotinu, jer nije znao da se Mirza preziva Podbičanin.

Inače, Sejfić je dobitnik Zlatnog ljiljana. Planja i Podbičanin su policiji poznati odranije. Planju je u aprilu 2015. u Ulici Koševo automobilom pokušao ubiti Eldin Mulić, kojeg je sarajevski Kantonalni sud zbog ovoga osudio na četiri godine zatvora.

Podijeli ovaj članak