Energoinvest dobio novu cijenu plina od Gazproma – Džindić: Ovo povećanje cijena moramo da amortizujemo

2 min. čitanja

Saglasno uobičajenoj poslovnoj praksi da se cijene prirodnog plina za potrošače u FBiH usklađuju tromjesečno, a na bazi promjena cijena koje ispostavlja isporučilac gasa Gazprom Export, Energoinvest kao snabdjevač Federacije BiH prirodnim plinom je dobio novu cijenu prirodnog gasa, saopćeno je iz ove kompanije, ali bez navođenja nove cijene. 

-Ruski dobavljač Gazprom Export je izvršio korekciju cijene prirodnog plina pozivajući se na promjene u kretanju naftnih derivata u posljednjih 9 mjeseci, ali i značajno povećanje vrijednosti američkog dolara (USD) u odnosu na vrijednost eura tj. Konvertibilne marke. Energoinvest se obratio Vladi FBiH za Saglasnost za novu cijenu. Obzirom na prethodni dogovor dvije vlade, Vlade Federacije BiH i Vlade Kantona Sarajevo koji je podrazumjevao subvencioniranje razlike cijene u punom ili djelomičnom iznosu, Energoinvest u ovom trenutku ne može saopćiti konačnu cijenu gasa prema potrošačima do donošenja Odluke Vlade FBiH, navodi se u saopćenju.

Ministar Nermin Džindić dao je izjavu za Oslobođenje o novoj cijeni energenata.

– Mi smo jutros dobili zahtjev od Energoinvesta u kojem se traži povećenje od 9,7%. Sutra je zakazan sastanak u 12 sati sa direktorom iz koncerna Energoinvesta i sa kabinetom koji radi na toj pripremi prijedloga odluke i saglasnosti koji šaljemo Ministarstvu trgovine. Mi ćemo iza tog sastanka koncept kako ćemo i koliko bude potrebe povećati cijene.

– U ovom trenutku znamo iznos i imamo ideju kako da predložimo jednu varijantu zajedno sa KS da subvencioniramo to povećanje, kako građani ne bi osjetili novo povećanje. Ono što je bitno je da ovo zadnje povećanje cijena amortizujemo i da zajedno sa kantonom iznađemo način da premostimo problem. 

Po njegovoj analizi naredni kvartal bi trebao biti u određenom padu, pa se tako očekuje i smanjenje cijene.

Podijeli ovaj članak