Džaba im EU i OHR: Propali pregovori o imenovanju sudija Ustavnog suda FBiH

2 min. čitanja

Sada je već izvjesno da od imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH neće biti niÅ”ta prije održavanja općih izbora. Naime, propao je i danaÅ”nji pokuÅ”aj razgovora predsjednika FBiH Marinka Čavare sa potpredsjednicima FBiH Melkom Mahmutbegović i Milanom Dunovićem.

–Ā Uz posredovanje Delegacije EU u BiH i OHR-a održane su nove konsultacije predsjednika i potpredsjednika FBiH. Čavara je eksplicitno protiv imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH prije izbora, objavio je Dunović na Twitteru.

Pojavile su se informacije da je glavni razlog za propast pregovora to Å”to Čavara insistira na imenovanju Dubravka Čampare.

– Nije u pitanju nijedno konkretno ime. Zapravo, danas na sastanku nismo uopće spominjali bilo kakva imena. Problem je to Å”to Čavara ultimativno insistira da budu prihvaćena imenovanja onako kako ih je on predložio, sa četiri imena, iĀ nikako drugačije, dodao je Dunović u izjavi za Oslobođenje.

Podsjećamo, Čavara je krajem avgusta donio prijedlog imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH, a na njegovoj listi su AjÅ”a Softić iz reda BoÅ”njaka, Mirko Miličević iz reda Hrvata, te Branimir OraÅ”anin i Dubravko Čampara iz reda Srba i ostalih.

Podijeli ovaj članak