Dresovi se mijenjaju, mandati ostaju: Ko se sve svrstao među preletačeviće

4 min. čitanja

Na poslaničkim listama za Narodnu skupštinu Republike Srpske ili Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH i na ovim izborima našli su se brojni preletači koji su uglavnom obnovili mandate. Manji dio njih nije uspio da osvoji dovoljan broj glasova, ali oni se mogu izbrojati na prste jedne ruke.

Obrenova grupa

Jedan od najpoznatijih preletača je poslanik u aktuelnom sazivu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Obren Petrović, koji je mandat osvojio na izborima 2018. godine kao kadar SDS-a. Manje od mjesec nakon tih izbora Petrović je napustio SDS i priklonio se SNSD-u. Petrović je i na ovim izborima tražio mandat u Predstavničkom domu BiH i našao ga je sa liste SNSD-a. Osvojio je čak 27.117 glasova.

Članovi “Obrenove grupe” Danijel Jošić i Nina Bukejlović su nakon izbora 2018. napustili SDS i priklonili se vlasti. Oboje su na ovim izborima bili na poslaničkoj listi SNSD-a. Jošić je osvojio 11.990 glasova i direktan mandat, dok je Bukejlovićeva osvojila 8.611 glasova. Ona će takođe ući u parlament Republike Srpske. Na spisku poslanika koji su u aktuelnom mandatu napustili stranku je i Darko Banjac, koji se sada nalazio na listi svoje partije i koalicije NPS-PUS-Prva SDS. Banjac je osvojio 4.628 glasova, a samim tim i direktan mandat.

Kada govorimo o preletačima, moramo uzeti u obzir ko su oni i da li su prešli iz vlasti u opoziciju ili obrnuto, ističe Jović

Slavko Gligorić je nakon izbora 2018. godine u skupštinske klupe zasjeo u dresu DNS-a, ali je u martu 2021. napustio tu stranku. Gligorić je djelovao kao samostalni poslanik u Klubu poslanika Narodne partije Srpske, ali je u trku za novi poslanički mandat išao u ime Socijalističke partije. Na izborima je osvojio 746 glasova, što nije bilo dovoljno za novi mandat.

Na listi NPS-PUS-Prva SDS našla su se još dva poslanika, koja su u toku ovog mandata promijenila stranački dres. Riječ je o Diki Cvjetinoviću koji je u Narodnu skupštinu RS-a ušao kao kadar DNS-a i Draganu Galiću koji je bio poslanik PDP-a. Cvjetinović je osvojio 2.889, a Galić 1.152 glasa. Nijedan od njih dvojice na ovim izborima nije uspio da obezbijedi sebi direktan mandat.

Nekadašnji poslanici SDS-a Kostadin Vasić, Milan Tubin, Željko Babić i Davor Šešić takođe su išli ponovo u trku za poslanički mandat. Vasić je u trku išao sa liste Ujedinjene Srpske i uspio je sebi da obezbijedi još jedan direktan mandat. Osvojio je 3.568 glasova. Tubin je u majici Socijalističke partije osvojio samo 892 glasa. U istoj uniformi su trčali i Babić i Šešić. Prvi je osvojio 623, a drugi 730 glasova. Nijedan od njih neće primati poslaničku platu naredne četiri godine.

Ideologije (ni)su važne

Nekadašnji visoki funkcioner DNS-a Milan Radović ponovo je išao u trku za poslanički mandat, ali ovaj put u dresu SDS-a. On je na izborima osvojio 6.469 glasova, što je bilo dovoljno za novi mandat. Andrea Dorić je, sa druge strane, osvojila samo 214 glasova uprkos tome što sjedi u dvije direktorske fotelje. Ona je mandat i u aktuelnom sazivu parlamenta Srpske osvojila u dresu SP-a, ali je nakon dvije godine napustila stranku i pridružila se SPS-u Gorana Selaka. Godinu kasnije Dorićeva je napustila SPS i vratila se u SP.

– Kada govorimo o preletačima, moramo uzeti u obzir ko su oni i da li su prešli iz vlasti u opoziciju ili obrnuto. Ideologije su sve manje važne. Šešić je prešao iz SDS-a u SP. Da su ideologije važne, to ne bi imalo nikakvog smisla, istakao je politikolog Ljubinko Jović.

Podijeli ovaj članak