Dodik poslao interesantnu poruku: Spremni smo prihvatiti BiH onakvu…

2 min. čitanja

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik sve je aktivniji na društvenim mrežama. Na svom zvaničnom Instagram profilu objavio je svoje viđenje prava i trenutne situacije u BiH.

Njegovu poruku prenosimo u cijelosti.

– Prisustvovao sam “Oktobarskim pravničkim danima” u Banjoj Luci. Republika Srpska će ostati u okviru pravne države i onoga što su Ustav Republike Srpske i Ustav BiH.

Spremni smo da prihvatimo BiH onakvu kako je predviđena slovom Ustava, a ne onu koja je kreirana od raznih nepravnih faktora. Naša pravna i politička borba će se kretati u tom pravcu.

Svijet je propao sa stanovišta primjene prava, budući da je vidljivo da su na sceni, ne međunarodno pravo, nego pravila koja najveći i najjači pokušavaju da nametnu.

Rizično je danas govoriti o EU koja se svih godina zasnivala na vladavini prava, a ono što je uradila u BiH je potpuno suprotno tome. Podržavala je procese koji se ne zasnivaju na pravu i samim tim se diskvalifikovala kao subjekat u vezi s primjenom i jačanjem prava.

BiH je trenutno potpuno neustavna i nije pravna država jer ima Ustav koji se ne primjenjuje i ima praksu koju su drugi nametnuli, a koja je antiustavna. Ustavni sud BiH trenutno se ponaša antiustavno i daje zeleno svjetlo za rušenje prava. Apsolutno nije u funkciji stvaranja sistema koji čuva segmente države i prava.

Danas se za sudije Ustavnog suda BiH ne biraju oni autoriteti u oblasti prava i Ustava koji ne trpe politička ukazivanja kako bi trebalo da se odlučuje u ovoj pravosudnoj instituciji.

U Ustavnom sudu BiH postoje domaće i strane sudije koji su poltroni jedne politike koja u suštini ruši Ustav i stvara novi antiustavni poredak u BiH. Kada pravo propadne na Ustavnom sudu BiH, onda nemate šta očekivati da će se pravo na nešto primjenjivati, poručio je Dodik na Instagramu.

Podijeli ovaj članak