Dodik o izborima: Provedeni su fer i pošteno, moja i pobjeda SNSD-a je neupitna

3 min. čitanja

Izbori su provedeni fer i pošteno, kazao je danas Milorad Dodik, kandidat SNSD-a za predsjednika Republike Srpske nakon iznenadnog sastanka vladajuće koalicije u Banjaluci.

Osporavanje izbornih rezultata

Ipak, on ne ne isključuje mogućnost da je bilo neregularnosti na određenim glasačkim mjestima “koja ne mogu da utiču na ukupan rezultat”, javlja N1.

Naime, Dodik tvrdi kako vladajuća koalicija mora ostati jedna strana u pregovorima sa Hrvatima i Bošnjacima koje je ponovo nazvao muslimanima. Ipak, ponovio je da koalicija ostaje otvorena za druge da učestvuju u strukturama vlasti.

Kada je riječ o osporavanju izbornih rezultata od opozicije, on je istakao kako svako ima pravo da to čini. Ipak, tvrdi kako Centralna izborna komisija BiH nije imala legitimitet te kako se strahuje da to neće biti zloupotrebljeno “kalkulantskim radnjama”.

Najave o zahtjevima za poništenje izbora Dodik smatra nerealnim, jer, kako kaže, “novi izbori bi bili održani u skladu sa zakonom, a to znači novo vrijeme, nove kandidature i sve ostalo”.

– Oni imaju pravo na to, ali mislim da je to politički kontraproduktivno i za njih same. Tek kad CIK saopšti konačne rezultate počinje rok za žalbe, tvrdi on i dodaje kako je opozicija ponašanjem u izbornoj noći izgubila kredibilitet.

Njegova ali i pobjeda SNSD-a je neupitna, ističe Dodik i poručuje da je 20 hiljada nevažećih listića prazno, da ti nevažeći glasački listići ne mogu biti sporni, a da preostalih 14 hiljada, koji mogu da budu sporni, ne mogu promijeniti rezultat izbora. Na rezultatu mu je, dodaje, najmanje deset državnika čestitalo, a sa Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije čuo se najmanje deset puta od izborne noći, tvrdi podvlačeći korektnu ulogu Srbije u izbornom procesu.

Lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić pozvao je građane da budu mirni i da ne budu ničiji taoci.

– Sudovi su tu da presuđuju, rekao je on.

“Ulica nije rješenje”

Na početku obraćanja je istakao i kako vlast nije sporila pobjedu Mladena Ivanića nad Željkom Cvijanović 2014, iako je razlika bila daleko manja, “svega nekoliko hiljada glasova”.

– Ulicom se ne rješava ništa i ulica nije rješenje, kaže lider DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, dok je lider NDP-a Darko Banjac istakao da su građani izabrali Dodika i Cvijanovićevu zaključujući, “ko izgubi može da se buni”.

Podsjećamo, predsjednik PDP-a Branislav Borenović, Predsjednik SDS-a Mirko Šarović i kandidatkinja za predsjednicu RS-a Jelena Trivić stigli su pred zgradu CIK-a BiH u Sarajevu, kako bi predali zahtjev za ponovno brojanje glasova kada je riječ o izboru za predsjednika RS-a.

Podijeli ovaj članak