Diana Kajmaković uvrštena na crnu listu SAD

1 min. čitanja

Danas je Ured za kontrolu inozemne imovine Ministarstva financija SAD-a (OFAC) svrstao Dianu Kajmakovic, državnu tužiteljicu u Bosni i Hercegovini (BiH), na crnu listu.

Kako se navodi na njihovoj stranici u skladu s Izvršnom naredbom (E.O.) 14033 vodi se kao odgovorna za ili suučesništvo u korupciji ili potkopavanju demokratskih procesa ili institucija na Zapadnom Balkanu.

– Današnja akcija unapređuje strategiju Sjedinjenih Država za pozivanje na odgovornost onih koji provode destabilizirajuće aktivnosti na Zapadnom Balkanu. Ove se aktivnosti odvijaju u pozadini najozbiljnije političke krize u BiH od 1995. godine, dok etnonacionalistički političari i njima pridružene pokroviteljske mreže nastavljaju potkopavati zemlju, piše na stranici Ministarstva finansija SAD-a.

– Diana Kajmakovic nastavila je potkopavati demokraciju i vladavinu zakona u Bosni i Hercegovini”, rekao je podtajnik Ministarstva financija za terorizam i financijske obavještajne poslove Brian E. Nelson. “Današnje imenovanje jača predanost Sjedinjenih Država stabilnoj i prosperitetnoj Bosni i Hercegovini ciljajući na pojedinca koji je igrao središnju ulogu u omogućavanju korupcije u zemlji.”

Podijeli ovaj članak