Delegacija EU u BiH nezadovoljna Dodikovim sastankom sa Putinom: Umjesto susreta sa predsjednikom Rusije, osuditi ruske postupke

2 min. čitanja

Kao zemlja sa jasnom i kredibilnom EU perspektivom, potvrđenom na najvišem nivou, očekujemo da Bosna i Hercegovina uskladi svoju vanjsku, sigurnosnu i trgovinsku politiku sa politikom Evropske unije, kažu iz Delegacije EU

Iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini su dali komentar o sastanku predsjednika Rusije Vladimira Putina i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Naglasili su da su Rusiji uveli do sada nezapamćene sankcije zbog agresije na Ukrajinu.

– Ničim izazvana vojna agresija Rusije na Ukrajinu predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava i temeljnih ljudskih vrijednosti, te podriva evropsku i globalnu sigurnost i stabilnost. Evropska unija je donijela opsežne i do sada nezabilježene sankcije kao odgovor na invaziju. Namjera im je da nametnu ozbiljne posljedice Rusiji zbog njenih postupaka tako što će oslabiti sposobnost Kremlja da finansira rat, nametanjem jasnih ekonomskih i političkih sankcija ruskoj političkoj eliti odgovornoj za invaziju, podsjetili su.

Također, podsjećaju da BiH mora, ukoliko želi biti dijelom Unije pratiti njihovu vanjsku politiku.

– Kao zemlja sa jasnom i kredibilnom EU perspektivom, potvrđenom na najvišem nivou, očekujemo da Bosna i Hercegovina uskladi svoju vanjsku, sigurnosnu i trgovinsku politiku sa politikom Evropske unije. Rezultati ovog procesa će biti ocijenjeni kao dio procesa pridruživanja Evropskoj uniji. Štaviše, s obzirom na ogromna stradanja u Ukrajini kao rezultat ruskog agresorskog rata, očekujemo od lidera u Bosni i Hercegovini da zauzmu jasan moralni stav i nedvosmisleno osude ruske postupke, umjesto da se srdačno sastaju sa ruskim predsjednikom, kazali su.

Na sastanku Dodik-Putin podsjećamo, Putin je pohvalio Dodika da je prijatelj Rusije, a Dodik se pohvalio da je zaslužan za održavanje nogometne utakmice BiH-Rusija, piše N1.

Podijeli ovaj članak