Danas će se ponovno brojati glasovi za predsjednika RS-a: Svim medijima u zemlji je ponuđeno da novo brojanje prenose uživo

2 min. čitanja

Ponovno brojanje glasova za funkciju predsjednika i potpredsjednike entiteta Republika Srpska počinje danas u 15:30 sati u Glavnom centru za brojanje glasova u sarajevskoj dvorani Zetra.

Podsjetimo, Centralna izborna komisija (CIK) je prije tri dana na sjednici donijela odluku o ponovnom brojanju glasačkih listića za predsjednika RS-a.

Novo prebrojavanje glasova se provodi na zahtjev opozicije iz RS-a jer su uvjereni da je njihova kandidatkinja pokradena.

Smatraju da su se nepravilnosti počele dešavati nedugo nakon što su se glasovi počeli brojati. Tvrdi se da su članovi biračkih komisija na pojedinim biračkim mjestima bili pod pritiskom vlasti i da su bili zastrašivani, a sve kako bi se Dodiku osigurala pobjeda. Prema navodima opozicionih stranaka, vlast je slala “batinaše” da se obračunaju s pojedinim članovima biračkih odbora.

Prema dosadašnjim rezultatima Milorad Dodik (SNSD) ima 291.915 glasova, a Jelena Trivić (PDP) 262.969 što je razlika od skoro 29 hiljada glasova. 

Vladajućima u Republici Srpskoj nije bilo prihvatljivo ponovno brojanje glasova, jer su smatrali da je izborni proces bio zakonski regularan. Dodik je i na jučerašnjoj konferenciji za medije izjavio da njegova pobjeda nije sporna.

Trivić je proglasila pobjedu nedugo nakon zatvaranja biračkih mjesta za Opće izbore održane 2. oktobra. Međutim, kako je vrijeme odmicalo Dodik je prešao u izborno vodstvo.

Centralna izborna komisija BiH je ponudila svim medijima u zemlji, koji to žele, da novo brojanje prenose uživo.

Podijeli ovaj članak