Cvijanović o pozivu evroparlamentaraca OHR: Podvala u režiji političkog Sarajeva, rješenja ne odgovaraju Bošnjacima

3 min. čitanja

Potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović Željka Cvijanović izjavila je Srni da poziv OHR da poništi nedavnu odluku o izmjeni Izbornog zakona BiH, koji je uputila koalicija od 25 predstavnika Evropskog parlamenta i parlamenata u Njemačkoj, Holandiji i Francuskoj, nema veze sa brigom za demokratiju, već je riječ o najobičnijoj podvali u režiji političkog Sarajeva i bošnjačkih lobista u Evropskom parlamentu koji su usprotivili rješenjima koja ne odgovaraju Bošnjacima.

Njih da interesuje demokratija, oni bi davno pozvali na raport sve dosadašnje visoke predstavnike koji su izmrcvarili ustavni sistem BiH i iživljavali se na nadležnostima Republike Srpske – istakla je Cvijanovićeva.

Na pitanje Srne da prokomentariše i njihov poziv da Kristijan Šmit bude saslušan pred parlamentarnim Komitetom za spoljne poslove da bi, kako je navedeno, razjasnio razloge za svoju nedemokratsku mjeru, predsjednik Republike Srpske je rekla da ta zakašnjela reakcija u slučaju Šmita, čiji legitimitet osporavaju institucije Republike Srpske, u tom smislu i ne znači ništa osim borbe između evropskih parlamentaraca zavisno od toga da li podržavaju bošnjačku ili hrvatsku stvar.

– Znači, ništa principijelno i ništa što bi pomoglo BiH da živi svoj normalan ustavni život u kojem svi narodi imaju svoja ustavna prava. Nažalost, evropske institucije su ostale nijeme na sve nedemokratske akcije međunarodnih predstavnika – što je prilično žalosna činjenica.

Nama ne treba Evropski parlament u kojem se neko sjetio 2022. godine da neki Kristijan Šmit nema neko pravo, već iskrene demokrate koje bi još davno osporile takav brutalni, nepravni intervencionizam koji urušava ustavni sistem i pogoduje političkim apetitima jednog od tri konstitutivna naroda u BiH”, naglasila je Cvijanovićeva.

Da su to radili i da su stimulisali unutrašnji dijalog domaćih aktera, ukazala je Cvijanovićeva, ne bi se niko ni morao boriti za svoja ustavna prava, već bi ih u potpunosti upražnjavao.

Predsjednik Srpske upitala je i kako su demokratski izabrani poslanici Evropskog parlamenta naprasno, sada, nakon višegodišnjeg ćutanja, postali zabrinuti zbog nedemokratskih metoda neizabranih stranaca?

Koalicija od 25 predstavnika Evropskog parlamenta i parlamenata u NJemačkoj, Holandiji i Francuskoj pozvala je OHR da poništi nedavnu odluku o izmjeni Izbornog zakona BiH, a Kristijan Šmit će biti saslušan pred parlamentarnim Komitetom za spoljne poslove, objavila je član Evropskog parlamenta Tineke Strik

Podijeli ovaj članak