Crnadak o izbornoj krađi: Uputili smo zahtjev za ponovno brojanje glasova, cilj nam je…

2 min. čitanja

Borba protiv izborne krađe ide u dva pravca, pri čemu je prvi da je formiran pravni tim koji kontinuirano upućuje prigovore Centralnoj izbornoj komsiji BiH (CIK BiH) na osnovu dokaza o izbornoj krađi, izjavio je potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak.

– Uputili smo zahtjev za ponovno brojanje glasova i ponavljanje izbora za nivo predsjednika Republike Srpske. Rokovi za to počinju da teku nakon proglašenja rezultata, ali mi smo morali već sada ukazati na brojne neregularnosti i uputiti svoje zahtjeve, budući da je potreban relevantan uzorak na osnovu kojeg se može dokazati da je bilo nepravilnosti koji je mogao uticati na konačne rezultate izbora, što bi dovelo do ponovnog brojanja i ponavljanja izbora, a mi prigovore i dokaze svakodnevno prikupljamo, kazao je Crnadak. 

Drugi vid borbe je protest, dodao je Crnadak, ustavom zagarantovano pravo za iskazivanje nezadovoljstva.

– Nakon protesta koji je održan u četvrtak, ponovo ćemo se okupiti u nedjelju, najavio je Crnadak.

On ističe da je cilj izboriti se i da naredni izborni ciklusi ne budu ugroženi kao ovaj, saopćeno je iz PDP-a.

– Naša pravna borba ne ide samo u pravcu prigovora CIK-u, nego ćemo podnijeti i krivične prijave protiv onih koji su učestvovali u prekrajanju izborne volje. Podsjetiću da je za krivično djelo izborne krađe predviđena zatvorska kazna od tri godine zatvora. Cilj nam je da nikada niko više ne pomisli da se igra voljom naroda, poručio je Igor Crnadak.

Podijeli ovaj članak