CIK podnio prijavu Tužilaštvu BiH i SIPA-i protiv Dodika: Poznato i zašto

2 min. čitanja

Centralna izborna komisija podnijela je danas prijavu protiv predsjednika SNSD-a Milorada Dodika Tužilaštvu BiH, kao i SIPA-i.

Povod za podnošenje prijave su ponovni Dodikovi verbalni napadi na članove CIK-a, zbog koji neki od njih osjećaju da im je ugrožena sigurnost. 

Zako je članica CIK-a Vanja Bjelica-Prutina, na sjednici održanoj u ponedjeljak, javno u toku sjednice kazala kako se plaši za sigurnost svog djeteta, kada se vraća iz škole, zbog posla kojim se bavi. I predsjednik CIK-a Suad Arnautović je dodao kako je i njemu stavljena “meta na čelo” izjavama da je “antisrbin”, da RS smatra genocidnom tvorevinomm, te da će učinit sve da nanese štetu ovom entitetu.

U posljednjem napadu na Vanju Bjelicu-Prutina Dodik je kazao kako se ona “u kritičnim momentima” sastajala sa predsjednik SDS-a Mirkom Šarovićem i dobijala uputstva šta i kako da radi.

Ovi posljednji napadi su “prelili čašu” strpljenja u CIK-u i odlučili su podnijeti prijavu, tražeći da se, između ostalog, utvrdi i Dodikova krivična odgovornost, ako postoji.

Podsjećamo da ovo nije prvi Dodikov napad na članicu CIK-a Bjelicu-Prutina. Tako ju je, nakon odluke CIK-a o poništavanju izbora u Srebrenici i Doboju, prije dvije godine, “optuživao” da nije “prava Srpkinja”, zbog toga što je bila udata za, kako je rekao, muslimana iz Sarajeva.

Podijeli ovaj članak