CIK BiH utvrdio rezultate Općih izbora, osim za predsjednika RS-a: Poznato kada i gdje će biti dostupni

2 min. čitanja

Centralna izborna komisija BiH (CIK) večeras je jednoglasno izglasala odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Općih izbora u Bosni i Hercegovini.

Odluka je donesena večeras na 69. hitnoj sjednica CIK-a BiH o Prijedlogu utvrđivanja i objavljivanja rezultata Općih izbora u BiH 2022. godine.

U sjedištu CIK-a je bilo prisutno 5 članova komisije, što je bio potreban kvorum. 

Rezultati za predsjednika i potpredsjednika RS-a će biti utvrđeni dopunskom odlukom CIK-a BiH, sticanjem neophodnih uslova za utvrđivanje izbornih rezultata za navedeni nivo vlasti.

Predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović istakao je kako glavni centar za brojanje nije okončao aktivnosti po naredbi CIK-a izdate 10. oktobra ove godine. Danas do 18.00 sati, od 2.239 biračkih mjesta u izbornoj jedinici Republika Srpska, na koju se odnosi naredba CIK-a, glavni centar za brojanje, Centar je obradio 1.070 biračkih mjesta iz 13 općina i gradova: Banje Luke, Bijeljine, Doboja, Prijedora, Zvornika, Prnjavora, Gradiške, Laktaša, Pala, Rogatice, Istočnog Novog Sarajeva, Stanara i Osmaka. 

– Očekujemo da će ostatak aktivnosti po naredbi Centralne izborne komisije BiH ići bržom dinamikom, jer će veći broj osoba raditi na tim aktivnostima, jer su ostale manje općine i gradovi sa biračkim mjestima sa manje registrovanih birača, saopćio je Arnautović.

Odluka o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Općih izbora stupa na snagu danom donošenja i biće objavljena na internet stranici CIK-a BiH www.izbori.ba i smatrat će se da je danom objave ista dostavljena svim učesnicima u izbornom procesu.

Dana 23., 24. i 25. oktobar 2022. do ponoći su tri dana za podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića. 

Podijeli ovaj članak