Čavalić: Ništa od ukidanja akciza, država nije spremna odreći se dijela prihoda u korist građana

2 min. čitanja

Otkazivanje sjednice Doma naroda Parlamenta BiH koja je bila hitnog karaktera nije iznenađujuća i ona potvrđuje ranije prognoze da neće doći do fiskalnih olakšica, kazao je za O kanal ekonomski analitičar Admir Čavalić.

– Odnosno, država nije spremna da se odrekne dijela vlastitih prihoda, naročito kada je riječ o akcizama na naftu i naftne derivate. Moram podsjetiti da imamo aktuelne podatke koji pokazuju da je došlo do dodatnog rasta prihoda po osnovu indirektnih poreza, što znači da država, govorimo o različitim nivoima vlasti, profitira na postojećoj inflaciji, navodi Čavalić.

Dodaje, s druge strane ne postoji politička volja da se odrekne viška sredstava u korist građana i privrednika, na način da iskoristi mjeru koja će biti ravnopravna spram svih i koja će olakšati poslovanje i življenje u Bosni i Hercegovini.

– Vjerovatno je da nema ništa od ukidanja akciza na naftu i naftne derivate. Ovo je jedna trakavica koja se vuče čitavu godinu. Isprva se skidala sa dnevnog reda a onda se zapetljala u parlamentarnoj proceduri. Sada vidimo da nema političke volje, nema kvoruma za realizaciju i implementaciju date mjere. Što znači da vjerovatno od iste neće biti ništa, razumijevajući da uskoro imamo novu vlast i da se približavamo narednoj godini. Ono što je bitno naglasiti jeste da je ova mjera uvijek dobrodošla. I kada bi se sada stekao politički momentum da se ta mjera implementira, zaista bi bila značajna, naročito u kontekstu nadolazeće zime koja nosi energetsku krizu. Inflacija se nije zaustavila. Niz nekih problema nas očekuje u narednim godinama. Najbolja moguća stvar koja se sada može uraditi jeste da se rastereti privreda i građanstvo, fiskalno rasterećenje, u smislu da se smanje ili ukinu privremeni ili trajni fiskalni i parafiskalni nameti, objašnjava.

Podijeli ovaj članak