Bivši pripadnik Armije RBiH: Preminuo Adem Kostjerevac, osuđen za silovanje u Zvorniku

3 min. čitanja

Adem Kostjerevac, bivši pripadnik Vojne policije Prve muslimanske brigade Zvornik Armije Bosne i Hercegovine, ranije pravosnažno osuđen na sedam godina zatvora za silovanje počinjeno 1992. na području Zvornika, preminuo je tokom izdržavanja kazne.

Iz Medžlisa Islamske zajednice Zvornik za Balkansku istraživačku mrežu BiH (BIRN BiH) potvrđeno je da je Kostjerevac preminuo te da će mu se dženaza održati 4. oktobra u rodnom mjestu.

Njemu je Trećestepeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo kaznu kojom je osuđen na sedam godina zatvora zbog silovanja na području Zvornika 1992. godine.

Drugostepenom presudom Kostjerevac je proglašen krivim da je, u svojstvu bivšeg pripadnika Vojne policije Prve muslimanske brigade Zvornik Armije BiH, neutvrđenog dana u periodu od 19. septembra do 4. oktobra 1992. u selu Bajrići na području Zvornika silovao A.O.

Oštećenu, koja je u tom trenutku bila u drugom stanju, prema presudi je – u više navrata, a najmanje dvaput – upotrebom sile prisilio na seksualni odnos, javlja Fena.

– U više navrata, a najmanje dvaput, prisilio je na seksualni odnos A.O., koja je u to vrijeme bila u drugom stanju, upotrebom sile, naređivao joj da skine sa sebe svu odjeću, što je oštećena, plašeći se za svoj život, i uradila, te joj rekao da legne, nakon čega ju je Kostjerevac Adem silovao, a usljed kojeg silovanja je A.O. izgubila trudnoću, navedeno je u presudi.

Sud BiH je prvostepenom presudom odbio optužnicu, zaključivši da nisu ispunjeni uslovi za vođenje krivičnog postupka jer Kostjerevac tokom istrage nije ispitan u skladu s propisima, ali je ovu presudu ukinulo Apelaciono vijeće, te je u obnovljenom postupku utvrdilo da je postojala naredba o provođenju istrage protiv optuženog, dok su odbačene tvrdnje Odbrane kako on nije ispitan u skladu s propisima. 

Na žalbenoj sjednici održanoj 29. aprila Tužilaštvo je zatražilo od Trećestepenog vijeća da se Kostjerevcu povisi zatvorska kazna, dok je Odbrana zatražila ukidanje presude ili njeno preinačavanje, kao i oslobađanje od optužbi, ali su u konačnici žalbe odbijene kao neosnovane.

Kostjerevac je pravosuđu BiH izručen iz Sjedinjenih Američkih Država u junu 2020. godine, prenio je BIRN BiH. 

Podijeli ovaj članak