Bijeg s broda zvanog SNSD: “Dodik ne dozvoljava nijednoj stranci da raste više nego što on smatra da treba”

4 min. čitanja

Republičko javno tužilaštvo podiglo je optužnicu u aferi Korona ugovori protiv bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo RS-a Branislava Zeljkovića i četvorice saučesnika zbog zloupotrebe službenog položaja u postupcima javnih nabavki za vrijeme pandemije.

Stan Trivićke

Tužilaštvo tereti Zeljkovića za najteži oblik zloupotrebe službenog položaja i njemu sada prijeti kazna do 15 godina zatvora. Podizanje optužnice protiv Zeljkovića moglo bi da dovede do novog koalicionog rata između Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Ujedinjene Srpske. Hapšenje Zeljkovića je svojevremeno protumačeno kao disciplinovanje predsjednika US-a Nenada Stevandića, koji je takve navode više puta odbacio.

Hapšenje Zeljkovića nije jedini udar SNSD-a na Ujedinjenu Srpsku. Prije nekoliko dana objavljena je informacija da je ministar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić kupila stan u centru Banje Luke za 430.000 maraka.

Nekoliko dana kasnije objavljeno je da je Milorad Dodik ponavljao prvi razred Poljoprivredne škole u Banjoj Luci.

– Sukob Stevandića i Dodika traje već neko vrijeme. Dodik ne dozvoljava nijednoj stranci da raste više nego što on smatra da treba, a Ujedinjena Srpska ima određeni rast u odnosu na prošle lokalne izbore. Stevandić bi lako poslije izbora mogao da okrene ćurak, pogotovo ako Dodik izgubi u trci za predsjednika Srpske, otkriva naš izvor iz vrha SNSD-a.

Veliki problem Dodiku bi mogla napraviti i Socijalistička partija zbog mnogobrojnih neispunjenih koalicionih dogovora

Novinar Vladimir Kovačević kaže da je teško u ovom trenutku reći da li se radi o sukobu između lidera SNSD-a i US-a. Više je nego zanimljivo, dodaje on, što je optužnica protiv Zeljkovića podignuta desetak dana prije izbora.

– Tužilaštvo je radilo na ovoj optužnici mjesecima. U Republičkom tužilaštvu znaju da li je datum podizanja optužnice tempiran ili nije. Nadam se da nije, jer bi u suprotnom postojao jasno vidljiv uticaj politike na rad Tužilaštva. O tome se ionako godinama priča, kazao je Kovačević.

Veliki problem Dodiku bi mogla napraviti i Socijalistička partija, zbog mnogobrojnih neispunjenih koalicionih dogovora. Lider ove stranke Petar Đokić, kako saznajemo, smatra da bi socijalisti trebali da ostanu uz Dodika, ali kompletno rukovodstvo stranke smatra da bi trebali prihvatiti drugu partnersku ruku ako ona bude ispružena.

– Koalicija je imala mnogo dogovora, a samo mali dio njih je i realizovan. Socijalisti su prije četiri godine u koalicionoj raspodjeli plijena trebali dobiti daleko veći broj fotelja, ali se to nije desilo, jer je Dodik prvo morao “namiriti” svoje kadrove. Socijalisti su dobili najmanje, iako već godinama “stoje postojano kano klisurine”, kazao je jedan od članova ove stranke za Oslobođenje.

Veliki problem za Dodika i SNSD mogli bi da predstavljaju – penzioneri. Prije nekoliko dana u Banjoj Luci je održan koncert Miroslava Ilića i Vesne Zmijanac za “najstabilnije biračko tijelo”, na kojem se okupilo tri stotine penzionera. Koncert je nezvanično organizovao Gradski odbor SNSD-a Banja Luka, na čijem čelu se nalazi Vlado Đajić.

Istraživanje iz Beograda

Kandidat opozicije za predsjednika Republike Srpske Jelena Trivić ima podršku 47,2, a kandidat SNSD-a Milorad Dodik 44,9 posto birača, pokazuje istraživanje beogradske agencije Faktor plus, koje je rađeno na teritoriji cijele Republike Srpske od 5. do 15. septembra na uzorku od 3.000 ispitanika. Željka Cvijanović uživa više povjerenja građana od Mirka Šarovića za člana Predsjedništva BiH.

Što se tiče stranaka, najveću podršku i dalje ima SNSD, za koji bi glasalo 27,1 posto birača, a slijedi SDS sa podrškom 17,9 i PDP kome bi dalo glas 15,1 posto birača. Četvrta stranka po snazi je Ujedinjena Srpska, za koju se izjasnilo 5,8 posto, a peta probošnjačka koalicija Pokret za državu koja ima podršku 5,5 posto birača.

Podijeli ovaj članak