“BiH je krvavom historijom najbolje sinove ugradila u svoje temelje”: Obilježena 27. godišnjica pogibije komandanta Zaima Imamovića

2 min. čitanja

U haremu Alipašine džamije u Sarajevu danas je obilježena 27. godišnjica pogibije komandanta Zaima Imamovića, simbola odbrane Goražda, Podrinja, ali i cijele Bosne i Hercegovine.

Obilježavanju su prisustvovale mnogobrojne delegacije, članovi porodice i prijatelji, a prisutnima se obratio ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović.

“Naša domovina je svojom krvavom historijom, svoje najbolje sinove ugradila u svoje temelje, a jedan od njih je i rahmetli Zaim Imamović, dobitnik najvećeg ratnog priznanja ‘Zlatni ljiljan‘”, istakao je Osmanović.

Imamović je poginuo 9. oktobra 1995. godine u 34. godini, na prvoj borbenoj liniji u rejonu Rogojske grede na lokalitetu Treskavice.

“Njegovanje kulture sjećanja, prenošenje istine, moguće je samo ukoliko uključimo naše mlađe naraštaje, a na njima je da ne puste zaboravu očeve, braću, prijatelje i sve one koji su položili svoje živote za slobodu koju danas uživamo. Izuzetno je zadovoljstvo vidjeti da sin Zaima Imamovića čuva uspomenu na svoga oca, njegov otac bi bio veoma ponosan da vidi kako je Ernest nastavio projekte koje je on ustvari i započeo“, poruka je sa današnjeg obilježavanja.

Zaim Imamović rođen je 22. aprila 1961. godine u malom podrinjskom mjestu Poratak kod Ilovače, u opštini Goražde. Učesnik je svih bitki za odbranu Goražda i tvorac operacija “Krug” i “Drina”, tokom kojih su nedovoljno naoružani branitelji ovog grada u avgustu i septembru 1992. oslobodili kompletan prostor ove općine

Poginuo je 9. oktobra 1995. godine u borbi vođenoj na Rogojskoj gredi, na padinama Treskavice, u okviru završnih borbi koje je vodila Armija Republika Bosna i Hercegovina na deblokadi, odnosno povezivanju Sarajeva i Goražda. Ukopan je u haremu Alipašine džamije u Sarajevu. Posthumno je odlikovan najvišim ratnim priznanjem Armije RBiH “Zlatnim ljiljan”, a njemu u čast i kasarna Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Pazariću nosi naziv “Zaim Imamović”.

Podijeli ovaj članak