Bh. zatvorenici na Netflixu: “Ne granaj rukama dok sa mnom razgovaraš”, “Ovdje je Paradise-Džennet, sve fini momci…”

3 min. čitanja

Zenički zatvor jedna je od glavnih priča nove sezone Netflixove serije ‘Inside the World’s Toughest Prisons‘ (Unutar najopasnijih zatvora na svijetu, op.pr.).

Seriju vodi britanski novinar Raphael Rowe, koji je odslužio 12 godina zatvorske kazne za zločin koji nije počinio.

Kazneno-popravni zavod zatvorenog tipa (KPZ ZT) Zenica tako se našao u ‘društvu‘ zatvora u Meksiku, Brazilu, Filipinima, Kolumbije, Poljske, Rumunjske, Ukrajine, Južne Afrike, ali i Njemačke.

Dokumentarac počinje podsjećanjem na agresiju na Bosnu i Hercegovinu, uz navode kako su poslijeratni kriminal i korupcija kreirali mafiju, ‘a to je stvorilo jedan od najvećih europskih problema – trgovanje oružjem, drogom i ljudima‘, govori Rowe pa nastavlja: ‘Bosna je uz bok Rusiji kao jedna od najgorih europskih zemalja po organiziranom kriminalu‘.

Rowe je u zatvoru proveo sedam dana, a na početku ističe kako je ‘zenički zatvor na strašnom glasu‘.

Rowe u ovoj dokumentarnoj seriji u zatvorima boravi kao jedan od zatvorenika, a u ćeliji prvi dan saznaje da su mu cimeri Elvis (osuđen za ubojstvo i organizirani kriminal), Eldin (osuđen za prijevaru, pranje novca i nelegalnu trgovinu oružjem) te samozatajni Muharem, o čijim zločinima nećemo saznati.

“Ne granaj rukama dok sa mnom razgovaraš. Ja ne dozvoljavam”, jedna je od prvih rečenica koje će mu reći Elvis. 

Rowe i Elvis će poslije ‘popraviti‘ odnos, a saznat ćemo da je u zeničkom zatvoru i njegov brat Samir.

Novinar će pričati i s čuvarem Borisom Skokom koji je u KPZ-u dulje od 15 godina, a posebno ga je zanimalo koliko je realna ‘reformacija‘ zatvorenika u osobe koje se ne bave kriminalom, prenosi Zenicablog. U dokumentarcu se pojavljuje i Mirza Hatić, ‘osoba od ranije poznata‘ i policiji i bh. javnosti, danas bivši osuđenik koji je aktivan na društvenim mrežama.

“Golem je. Ali ga se ne bojim. Prijateljski je nastrojen. Bio je malo nestabilan. Kaže da će se vani nastaviti baviti starim poslom. Nekom možete dati kakav god hoćete program rehabilitacije, no neće se promijeniti dok ne budu spremni. izjavio je britanski novinar Raphael Rowe za Mirzu Hatića VIP – tretman. Imaš ključ od svoje sobe.

U trenutku snimanja Netflixovog dokumentarca, Hatić je boravio sam u sobi, jer kako kaže njegov kolega je napravio jednu grešku i otjeran je odavde. 

– Svi koji smo ovdje mogu koristiti teretanu. Ako izgubiš moraš kafe platiti. ovdje je svima lijepo. Čisto lijepo, uredno. Ovdje su sve fini momci sportisti. Treniraju, rade imaju porodice. Paradise – Džennet kaže Mirza Hatić. “Ovdje zaslužiš samo finim ponašanjem, radno angažovan, radiš. Ovdje je najljepše. Ali trebaš imati mozga da dođeš ovdje. Ne moraš se biti, ali čovjek se vremenom popravi i skonta, da mu je bolje ovdje biti nego tamo po samnicama i onda se čovjek smiri”

Podijeli ovaj članak