Bh. vojnici čekaju pozitivnu ocjenu NATO-a: Ovo je vrhunac četverogodišnje obuke

7 min. čitanja

Više od 800 pripadnika Bataljonske grupe lake pješadije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, deklarisane za buduće međunarodne operacije, sudjelovalo je u realizaciji vježbe Kombinovani napor 22, održane na vojnom poligonu Manjača, uz prisustvo vojno-diplomatskog kora. Cilj vježbe su održavanje i unapređenje dostignutog nivoa interoperabilnosti i borbene spremnosti deklarisanih jedinica OSBiH.

Pet ocjena

Tokom vježbe ocjenjuju se Bataljonska grupa lake pješadije (BGLP), Vod vojne policije i Vod za uništavanje eksplozivnih sredstava. Podsjećanja radi, vježba je počela u ponedjeljak, a tokom pet dana biće izvršeno ocjenjivanje (NEL-2) po NATO konceptu operativnih sposobnosti (OCC E&F) s ciljem provjere dostignutog nivoa obučenosti pripadnika BGLP-a, te spremnosti i sposobnosti djelovanja u multinacionalnom okruženju po NATO standardima. Procjenu jedinice vrši evaluatorski tim sačinjen od 20 ocjenjivača iz zemalja NATO-a i Partnerstva za mir i 50 ocjenjivača iz OSBiH.

Ako Putin hoće da zada glavobolju ne samo nama nego NATO-u i EU, onda će Rusija staviti veto na produžetak Misije Althea, kaže Komšić

Prema riječima komandanta Operativne komande, generalmajora Radovana Ilića, ova vježba predstavlja krunu ocjenjivanja Bataljonske grupe lake pješadije, odnosno četvrto ocjenjivanje u kojem treba da do petka dobiju pozitivnu ocjenu.

Istaknuo je da je Bataljonska grupa lake pješadije sa ostalim komandama i jedinicama koje podržavaju ovu vježbu uložila mnogo truda, napora, rada, znoja u posljednje tri godine.

– I ovo je četvrta godina, a ja se nadam da će sa svojim znanjima, vještinama koje su postigli u toku ovog procesa, kao i pokazanim stepenom poznavanja taktika, tehnika, procedura koje su bitne da bismo uspješno prošli ovo ocjenjivanje u petak, biti ocjenjena pozitivno, jer je vrlo bitno zato što su jedinice uložile ogroman trud i napor da se ovo realizuje na pravi način, rekao je Ilić.

Pozitivnu ocjenu očekuje i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH za operacije, generalmajor Ivica Jerkić.

– Za nas je bitno i očekujemo da će sva područja ocjenjivanja, a njih je pet, priprema, operacije, logistika, komunikacijski sistemi i administracija, proći sa odličnim ocjenama, kazao je on.

Komandant NATO-štaba Sarajevo, brigadni general Pamela McGaha ocijenila je događaj veoma važnim, jer vježba predstavlja vrhunac četverogodišnje obuke koja je iz faze u fazu bila sve izazovnija.

– Vježba Kombinovani napor je i pokazatelj uspješnog i dugogodišnjeg partnerstva između Ministarstva odbrane, OSBiH i velikog broja država koje su pružile podršku u ovom istorijskom cilju, kazala je McGaha.

Naglasila je da NATO savjetnici ove sedmice dolaze iz Slovenije, Italije, Turske, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država. Pored toga, ocjenjivači su došli iz partnerskih zemalja poput Austrije, Irske i Srbije. Podvukla je da NATO ostaje spreman da nastavi investiranje u budućnost OSBiH.

Zahvalivši učesnicima vježbe, ministar odbrane Sifet Podžić naglasio je da je uložen napor uz strašne poteškoće.

– Covid, ograničen budžet, privremeno finansiranje, na kraju i ukrajinska kriza, mijenjanje nekih prioriteta u Ministarstvu odbrane uticali su na to da ulože maksimalan napor da ovo što vidimo danas uspije. Kao što vidite, više od 2.000 taktičkih zadataka NATO ocjenjivači će ocijeniti, nadam se uspješno, rekao je Podžić te dodao da će, ukoliko OSBiH uspješno položi ovaj ispit, 10 posto snaga biti potpuno spremno za bazen snaga NATO-a.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je da je u pitanju značajna aktivnost OSBiH budući da je ocjenjivana grupa lake pješadije, čime OSBiH treba potvrditi da je interoperabilan za učešće u misijama i saradnju sa zemljama NATO-a, po NATO-ovim standardima.

– Prilično sam siguran da će ishod biti pozitivan, znajući kako naši vojnici rade i kako djeluju, naročito na gotovo potpuni izostanak političke podrške. U svemu naš OS pokazuje da je zapravo sposoban da izvede velike stvari, čak i u otežanim okolnostima, ne samo kada je riječ o terenu, o situaciji na terenu nego prije svega kao snage koje imaju manjak političke podrške kada se govori o njihovoj opstojnosti, materijalnoj podršci koja je neophodna da bi jedinice funkcionisale. I prisustvo vojnodiplomatskog kora vam govori koliki interes postoji u ovoj političkoj situaciji u Evropi za sve ono što se danas dešava ovdje na Manjači, kazao je Komšić.

Bataljonska grupa lake pješadije OSBiH do sada je najveća jedinica koju je jedna partnerska zemlja deklarisala u NATO bazen snaga

Oružane snage BiH su 2018. godine deklarisale BGLP s ciljem dostizanja interoperabilnosti i borbene spremnosti sa oružanim snagama članica NATO-a. Od 2019. deklarisane jedinice su uspješno prošle tri nivoa ocjenjivanja SEL-1 i SEL-2 (od ocjenjivača iz OSBiH) i NEL-1 (od ocjenjivača iz NATO-a i partnerskih zemalja).

Uspješnom realizacijom NATO ocjenjivanja nivoa 2 (NEL-2), BGLP OSBiH pridružio bi se NATO bazenu snaga koji broji više od 13.000 vojnika iz 15 partnerskih zemalja, raspoloživih za buduće mirovne operacije širom svijeta, kao i za učešće u NATO-ovim vježbama.

Komšić se osvrnuo i na razgovore člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Rusije Vladimira Putina naglašavajući da sve zabrinjava ruski stav o produženju mandata EUFOR-ove Misije Althea budući da ta zemlja ima pravo na ulaganje veta u Vijeću sigurnosti UN-a kada se o tome bude glasalo.

Althea i Rusi

– Očigledno je da je organizovan susret i u dobroj mjeri u svrhu predizborne kampanje. Ali, ono što mi svi sa zebnjom iščekujemo ne više samo u BiH nego i u regiji, i vjerovali ili ne, čak i u onim krugovima u Evropi koji razmišljaju o razvoju sigurnosne situacije u BiH i na Balkanu, jeste ruski stav o produženju Misije Althea. Dakle, Rusija ima mogućnost da uloži veto kada se bude glasalo na Vijeću sigurnosti UN-a i to će sigurno iskomplikovati situaciju. Postoji alternativa snagama Misije Althea, odnosno EUFOR-a. Po Dejtonskom mirovnom sporazumu, NATO može preuzeti tu misiju, ali koliko znam, ne postoji baš apsolutna saglasnost svih zemalja članica NATO-a za takvo nešto, kazao je Komšić, koji priželjkuje da se Rusija ne odluči na stavljanje veta na produženje Misije Althea u Vijeću sigurnosti.

Podijeli ovaj članak