Arnautović otkriva: CIK možda poništi izbore u RS

2 min. čitanja

Predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović istakao je kako CIK apsolutno postupa u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Arnautović pojašnjava da su četiri radnje propisane da bi se došlo do konačnih rezultata izbora: “Utvrđivanje rezultata, potvrđivanje rezultata, ovjera da se do tih rezultata došlo u skladu sa Izbornim zakonom BiH i na kraju objava u službenim glasnicima. Mi smo sada na ovom prvom koraku, utvrđivanju, ali je toliki pritisak. A to je u okviru naše redovne djelatnosti. Posta vlja se pitanje kakvo je pravo povrijeđeno SNSD-a ili bilo koje druge stranke naredbom CIK-a da se pravilno utvrde izborni rezultati.”

Na pitanje hoće li CIK poništiti izbore u Republici Srpskoj, Arnautović je dao jasan odgovor.

– Razmotrit ćemo sva pitanja koja zakon nudi. Teoretski, zakon je to predvidio. Ako je na biračkom mjestu tokom glasanja ili tokom prebrojavanja glasova došlo do takvih nepravilnosti koje utiču na rezultate izbora onda je CIK dužan da to poništi. U svakom slučaju to će pitanje biti raspravljeno.

Arnautović ističe da postoji 14 pojavnih oblika mogućih izbornih prevara.

– Od bugarskog voza… svašta se može desiti. ŠTa se desilo konkretno kod nas, to je proces koji se usklađuje. U Glavnom centru svaki stol ima pet brojača. Oni čine kao neki birački odbor, dakle rade njihov posao, popravljaju ono što su oni trebali uraditi. Vrši se ogroman pritisak na državnu instituciju, rekao je on za federalna.ba.

Podijeli ovaj članak