Aleksandar Vučić je otvorio vrata opoziciji

4 min. čitanja

Srbija je bila među poslednjim ako ne i poslednja zemlja koja je zvanično reagovala na promenu političke klime u Crnoj Gori nakon protesta i litija, odnosno izbora 2020. godine. Nema sumnje, neće sigurno biti prva koja će reagovati na rezultate izbora u Bosni i Hercegovini, a posebno ne u Republici Srpskoj o kojoj se danas izveštava iz sata u sat, ali prilično konfuzno. I dok je tako, dok se ne donesu zvanične odluke o rezultatima izbora, ne treba očekivati ni mnogo čestitki iz Srbije. Jedno je sigurno, BiH i Republika Srpska biće jedna od tema kojih će se dotaći predsednik Srbije Aleksandar Vučić kada se bude obratio 8. oktobra. Moglo bi se reći da je prvi put njegovo obraćanje javnosti neizvesno, bar kad su u pitanju rezultati izbora kod suseda.

Konačno zbogom

Naprosto, Vučić se već ogradio rekavši da se neće mešati u izbore u RS-u, a mnogi u Srbiji danima komentarišu da se možda Miloradu Dodiku sprema konačno zbogom iz centrale Srpske napredne stranke. Ovo je mišljenje i novinarke Danasa Safete Biševac, koja u razgovoru za N1 procenjuje da je uspeh opozicije na izborima u RS-u direktna posledica suzdržanosti Vučića prema Miloradu Dodiku.

”Čini mi se da je Vučiću Dodika preko glave. Vučić je u nezavidnoj političkoj situaciji i bilo mu je najlakše, jer je Dodik najnepopularniji balkanski političar na Zapadu, da povuče podršku Dodiku i da Zapadu pokaže – evo ja sam ipak tip na kog možete da računate”, kazala je kolumnistkinja dodavši da je Vučić Dodika “predao kao žrtvu na tacni” da bi pokazao – “nisam toliki nacionalista, ja sam čovek demokrata, Evropejac”.

Sličnog je mišljenja i sagovornik Oslobođenja Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose koji, međutim, tvrdi da predsednik Srbije nije imao mnogo izbora sem da se distancira od Dodika.

”Dodikovo insistiranje na politici služenja predsedniku Rusije Putinu stavilo je Vučića u nemoguć položaj. Potpuno mu je smanjio prostor za balansiranje i doveo ga pred svršen čin i izbor – ili NATO ili Rusija”, smatra Janjić podsećajući da se predsednik Srbije, ipak, nije držao sasvim po strani.

Prema mišljenju Janjića, njegova je zasluga što je opozicija u RS-u dobila mnogo više prostora u medijima nego ranije, ali je generalno njegova ocena da se prebrojavanje konačnih glasova neće dobro završiti.

”Stvoreni su takvi uslovi da svi imaju razlog za nezadovoljstvo. I logično je da se Beograd drži po strani, posebno sada dok nema zvaničnih objava. Međutim, siguran sam da će ovi izbori produbiti krizu u RS-u i da će neko uskoro biti na ulicama”, tvrdi sagovornik našeg lista.

Na konstataciju da je Dodik prva žrtva famoznih pritisaka prema Srbiji da se izjasni o pitanju Rusije, Biševac kaže da je računica što se pritisaka i Rusije i Zapada jasna.

Odmjeravanje velikih

”Energetski zavisimo od Rusije i naravno da će nam doneti velike probleme okretanje Zapadu, ali mi nemamo drugu mogućnost jer ekonomski mnogo više zavisimo od EU. Na toj vagi EU uvek mora da preteže”, smatra Biševac i podseća da je najveću pomoć, najviše nepovratnog novca i donacija Srbija dobila od EU, a ne od Rusije.

Sa svoje strane, Janjić tvrdi da je aktuelna kriza na Balkanu režirana daleko od poluostrva te da se radi isključivo o odmeravanju snaga velikih sila.

”Mi često precenjujemo ulogu ovdašnjih političara. Pa nema Vučić mnogo izbora ako pobedi Dodik, ali ko je pobedio nećemo saznati ni tako lako ni tako brzo, jer nam slede protesti u RS-u”, ponavlja Janjić.

Podijeli ovaj članak