Google radi na novoj verziji Androida, nosi kodno ime “Baklava”

Dodaj komentar
2 min. čitanja
Google nastavlja rad na novoj verziji Androida, dok se čeka javno puÅ”tanje Androida 15. Prema najnovijim informacijama, Android 16 nosi kodno ime “Baklava”.

Iako Google viÅ”e ne koristi imena slastica u javnim verzijama Androida, ova tradicija se i dalje koristi interno tokom razvoja. Android 15 je imao kodni naziv “sladoled od vanilije” ili “VIC”, dok se za Android 16 pretpostavlja da je u pitanju “baklava”, popularna poslastica prisutna u turskoj, bosanskoj, armenskoj, grčkoj, iranskoj i drugim kuhinjama.

Zanimljivo je da ime ne počinje slovom “W”, kako se očekivalo. Mnogi su nagađali da će to biti “waffle” ili “whoopie pie”. Ipak, unutar kompanije se Android 16 i dalje naziva “Android W”, a kodno ime “baklava” bi moglo biti prikazano na statui sljedeće godine.

Ova promjena imena nekoliko slova prije kraja abecede možda je povezana s načinom na koji je Google promijenio oznaku gradnje (build ID) počevÅ”i od Androida 14 QPR2. Na primjer, zadnja gradnja QPR1 u maju imala je oznaku UD2A.240505.001, dok je sljedeća gradnja QPR2 u junu imala oznaku AP2A.240605.024.

Google se čini da prelazi na jedinstveniji način razvoja Androida, gdje će prva slova oznake gradnje biti u skladu s godinom. Tako će gradnje u 2025. godini počinjati slovom “b”. Ove promjene joÅ” nisu zvanično objavljene.

Podijeli ovaj članak
Dodaj komentar
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare